időjárás 32°C Kornél, Soma 2022. július 3.
logo

A sikkasztó bróker, a koccintó ügyvéd és a belügyminiszter

Magyar Nemzet
2005.04.22. 16:03

„Ügyészi kérdés: Kinek a közvetítésével vette fel a kapcsolatot Ferenczi Lászlóval? Válasz: Dr. Jegessy András személyes jó ismerősöm járt közben a Ferenczinél” – olvasható a brókerbotrányban gyanúsított Kulcsár Attila vallomásában, amiből a Magyar Nemzet mai száma közölt részleteket.

A jegyzőkönyvi idézeteket betűhíven közöljük – a szerk.

Ügyészi kérdés: Az Ön által említett feljelentés hova, kihez, mikor érkezett?
Gyanúsított válasza: Az ORFK-ra, Ferenczi László nevére, kb. 2003. május végén, június elején. (Azt hiszem Ferenczi László, az ORFK Bűnügyi Igazgatója). Vele én is beszéltem telefonon, ami úgy történt, hogy egy ismerősöm felhívott és átadta neki a telefonját. A beszélgetés arról szólt, hogy fog érkezni hozzá egy ilyen feljelentés. A feljelentés útját az ismerősöm egyengette, szerette volna azt elérni, hogy a rendőrség figyeljen oda az ügyre, gyorsan folyjék az eljárás, ezért megkért engem, hogy a kapcsolataimon keresztül segítsek. Én szóltam az egyik ismerősömnek, aki nem rendőr, de több rendőri vezetőt ismer, hogy hozzon össze valakivel. Így jutottunk el Ferenczi Lászlóhoz, és ilyen előzmények után került sor erre a telefonhívásra. Az egész rendőrségi ügynek is ugyanaz volt a célja mint a sajtókampánynak, azaz hogy ellehetetlenítsék a PSZÁF vizsgálatát. Ferenczi László nem ismerte az előzményeket az ismerősöm azt mondta el neki, hogy érkezni fog ilyen feljelentés, aminél a feljelentő személye nem érdekes, de van olyan személy, aki a feljelentés hátteréről és az ügy érdeméről tud információkat adni, és ezzel a személlyel találkozzon a tábornok, és találkoztak is.
(…)
Ügyészi kérdés: Kinek a közvetítésével vette fel a kapcsolatot Ferenczi Lászlóval?
Válasz: Dr. Jegessy András személyes jó ismerősöm járt közben a Ferenczinél, akit onnan ismert, hogy tudtommal mindketten Kaposváriak voltak. Kettőjük találkozójára egy Kaposvárhoz közeli benzinkúton került sor, az biztos hogy egy szombat délelőttön valamikor 2003. május végén, június elején. A vallomásom elején írt telefonbeszélgetésre ekkor került sor, úgy hogy Jegessy felhívott engem, és átadta Ferenczinek a készülékét és így tudtunk beszélgetni. A beszélgetés arról szólt, hogy elmondtam, hogy menni fog egy magánfeljelentés, és megjelöltem Bálint Tamást, aki majd a feljelentés részleteivel keresni fogja. Ferenczi közölte, hogy ismeri Bálint Tamást, és nyugodtan hívja fel őt. Később Tamás elmondta, hogy beszélt Ferenczivel és a feljelentést is elküldtük.

(Fővárosi Főügyészség, Küo.14.239/ 2003/ 451-IV. Jegyzőkönyv a gyanúsított folytatólagos kihallgatásáról. Készült: 2004. június 21-én, Kulcsár Attila gyanúsított kihallgatása alkalmából.)

Molnár Csaba célszerűnek tartotta, hogy haza jöjjek, mert így megítélése szerint jobban járok. Tartottuk a kapcsolatot telefonon is és email-en keresztül is, én Csabát ekkor arról tájékoztattam, hogy Bácskai János és rajta keresztül Jegessy András is üzent, hogy meg ne próbáljak hazamenni.
(…)
Bácskai tehát azt kérte, mondjam el hogyan hajtottam végre a bűncselekményt. Ő közölte azt is, hogy ezeket az információkat ő Kiss Péterhez és talán Lampert Mónikához továbbítja.
(…)937. Bérleti szerződés a Britton CC: Kft. (Kulcsár Attila) és a Jegesy és Pallos Ügyvédi Iroda között, 2002. Augusztus 6., 2 lap.

705. Megállapodás a Britton CC Kft. és a Pallos Ügyvédi Iroda között bérleti szerződés megszüntetéséről, 2003. Június 30., 1 lap.

1197/A. Megbízás a Britton CC Kft. és a Jegesy és Pallos Ügyvédi Iroda között, 2002. Október 1., 1 lap.

939. Megállapodás a Britton CC Kft. és a Pallos Ügyvédi Iroda között ügyvédi megbízási szerződés megszüntetéséről 2003. Június 30., 1 lap.

(Részletek a Brittonnál lefoglalt iratok felsorolásából az Együttes igazságügyi könyv- és közgazdasági szakértői véleményben. Készült az ORFK BÜ. FŐIG. Nemzeti Nyomozó Iroda, Gazdaságvédelmi Főo. Gazd-i Bűnözés Elleni O. kirendelésére. Ügyszám: 225/2003. bü., 2004. november 23.)
Dr. Kodela László 2002. nyarán megkért arra, hogy a Britton székházban irodát biztosítsak Jegessy Andrásnak, illetve az általa képviselt ügyvédi irodának. Én ennek eleget is tettem és az egyik helyiséget ingyen és bérmentve rendelkezésükre bocsátottam. El kívánom mondani azt is, hogy 2003. tavaszán utasításom alapján a Brittonnál dolgozó Mészáros János tanácsadói szerződést kötött Jegessy András ügyvédi irodájával kb. havi 300 ezer forint értékben. Arról nem tudok nyilatkozni, hogy hány esetben volt tényleges pénz átutalás, de Mészáros János elmondása szerint az átutalások megtörténtek. A tanácsadói szerződést a Britton részéről Mészáros János írta alá. Azért utasítottam Mészáros Jánost ennek a szerződésnek a megkötésére, mert ezzel is a kapcsolati tőkémet akartam erősíteni. Tudomásom szerint Jegessy András nem végzett tanácsadói tevékenységet a szerződés aláírását követően, én ezt a szerződést személyesen is láttam, arról azonban nincs tudomásom, hogy ez a szerződés jelenleg hol található.

A kapcsolatunk fennállása alatt Jegessy András segédkezett abban, hogy személyes kapcsolatba kerüljek Lampert Mónikával, illetőleg közbejárt annak érdekében, hogy a korábbi vallomásomban már elmondott KEHI feljelentés megfelelő rendőrségi fogadtatásban részesüljek.
El kívánom mondani, hogy Lampert Mónika belügyminiszter asszonnyal szakmai konferenciákon kívül két alkalommal is személyesen találkoztam. Az első esetben a találkozóra egy vacsora alkalmával a képviselői klubban 2002 őszén került sor, ezen a vacsorán részt vett Jegessy András és Kodela László is. Másodszor pedig 2003. elején Kodela László lakásán találkoztam a miniszter asszonnyal, erre a találkozóra pedig annak érdekében került sor, hogy Lampert Mónika eljárjon a K&H bankcsoport érdekében az önkormányzati piacon.
(Fővárosi Főügyészség, KÜO.14.239/ 2003/451-XVII. Jegyzőkönyv a gyanúsított folytatólagos kihallgatásáról. Készült: 2004. szeptember 22-én, Kulcsár Attila gyanúsított kihallgatása alkalmából.)

Tanú: Miután beláttam, hogy a bankon belül nem tudom megakadályozni a bejelentéseket – ez a John Miltontól való értesülésemet követő egy hét alatt egyértelművé vált – kb. egy héten belül felhívtam dr. Kodela Lászlót, aki akkor már helyettes államtitkár volt. Arra a kérdésre, hogy miért éppen dr. Kodela Lászlót hívtam fel, azt válaszolom, hogy elmondása szerint magas rendőrségi kapcsolatai vannak, illetve közeli viszonyban van a jelenlegi belügyminiszterrel, Lamperth Mónikával és annak férjével Jegessy András ügyvéddel. A telefonban annyit közöltem Kodela Lászlóval, hogy gond van, egy rendőrségi bejelentéssel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni, mert a cég belső ellenőrzése bejelentést tesz, vagy már meg is tette a Montrade és a Geometax ügyleteivel kapcsolatban.
(Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal, Nyom.220/2004. Tanúkihallgatási jegyzőkönyv. Készült: 2004. október 05-én. A tanú neve: Kulcsár Attila.)Répássy: Távozzon Lamperth. – A HVG információi új megvilágításba helyezik Kulcsár Attila, Lamperth Mónika és férje, Jegesy András kapcsolatát, ezért Gyurcsány Ferenc kormányfőt ismét a belügyminiszter menesztésére szólítjuk fel – jelentette be tegnap Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. – Lamperth Mónika korábban azt állította, hogy férje nem állt kapcsolatban a brókerrel, míg Jegesy úgy nyilatkozott, hogy nem foglalkozott a Britton Kft. ügyeivel – emlékeztetett a politikus. Véleménye szerint megengedhetetlen, hogy a tárcát ilyen kapcsolatrendszerrel rendelkező személy irányítsa, mert ez demoralizálja a rendőrséget, amelynek egy hónap múlva le kell zárnia a K&H-ügy vizsgálatát. A gazdasági hetilap internetes oldalán tegnap beszámolt róla, hogy vallomása szerint Kulcsár ingyen biztosított ügyvédi irodát Jegesynek, valamint utasítására a Britton Kft. havi háromszázezer forintos tanácsadói szerződést kötött a belügyminiszter férjének irodájával, és abban is segített neki, hogy személyes kapcsolatba kerülhessen Lamperth Mónikával. A belügyminiszer az MTI-nek nyilatkozva közölte, beperli Répássy Róbertet és kacsának minősítette a megjelent információkat. (S. P.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.