Bírálta a vonattendert, ezért kirúgták a MÁV vezetőt

Ellenvéleményének adott hangot a vasúttársaság vonattenderének elbírálásával kapcsolatban Ökrös András pénzügyi vezérigazgató-helyettes, ezért a Magyar Állami Vasutak (MÁV) véglegesen megvált tőle. Ökrös feladatainak ellátásával Budainé Ferenczy Zsuzsannát bízták meg.

MNO
2005. 04. 13. 11:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 5-i hatállyal megszüntette Ökrös András pénzügyi vezérigazgató-helyettes munkaviszonyát a MÁV. Ez derül ki a cég Hírmondó című belső hírlevél április 11-i számából. Ökrös március 23-án nyilatkozott az Indexnek, bírálva a vasúttársaság 30 (opcionálisan 60) elővárosi motorvonatra kiírt tenderének kiértékelési folyamatát. A vezérigazgató-helyettest már másnap felfüggesztették beosztásából, egyúttal vizsgálatot kezdtek ellene.

Ökrös hiába kérte a MÁV vezetését, hogy a vasúttársaság beruházási részlege által elkészített eredmény pénzügyi számításait átszámolhassák a MÁV pénzügyesei is. A vezérigazgató-helyettes szerint a versenyzők pénzügyi ajánlatait jelenérték-számítással kellett volna összehasonlítani, nem pedig azzal a módszerrel, ahogy történt.

A szoros versenyben második helyezést elért kanadai-német Bombardier szintén kifogásolta a jelenérték-számítás hiányát, amikor megtámadta a MÁV döntését a Közbeszerzési Döntőbizottságon, amely április 19-én tárgyalja az ügyet.

Ökrösnek szerint egyszerűen töviről hegyire át kellett volna számolni minden adatot, amit a bírálók figyelembe vettek. Egy százmilliárd forintos nagyságrendű közpénzköltésnél ugyanis megengedhetetlen, hogy bármilyen hiba csússzon a kalkulációba. Ráadásul egy igen bonyolult, súlyozott pontozási rendszerről van szó, amely szerint a maximálisan szerezhető ezer ponthoz képest minimális, kevesebb mint hétpontos különbséggel hozták ki győztesnek a svájci Stadlert.

Ökrös feladatainak ellátásával Budainé Ferenczy Zsuzsannát bízták meg, aki emellett változatlanul ellátja a Központi Kontrolling főosztály vezetését is. A MÁV vezérigazgatója korábban, március 21-i hatállyal Kozák Tamást nevezte ki a vasúttársaság stratégiai vezérigazgató-helyettesének.

Forrás: Index

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.