Gráf állítja: nem tudott a Tribuszer-féle pilótajátékról

Nemcsak a Bólyi Mezőgazdasági Rt. vitatott privatizálásakor, hanem a tíz évvel ezelőtt nagy port kavart Tribuszerné-féle pilótajáték-botrány során is felbukkant az új agrárminiszter, Gráf József neve. Az akkor még szigetvári MSZP-s képviselőt és termelőszövetkezeti elnököt végül nem marasztalta el a bíróság, bár a pilótajáték egyik fedőcégének felügyelőbizottsági tagja volt.

Magyar Nemzet
2005. 04. 27. 9:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kilencvenes évek elején a később többmilliárdos csalássorozatról elhíresült Tribuszer Zoltánné és üzlettársa, Kiss Gecse Béla – aki a Gráf vezette téesz rendszeres vevője volt – 100 milliós alaptőkével megalapították a Kód Rt.-t, amelynek felügyelőbizottságába egy SZDSZ-es képviselő mellett Gráf Józsefet is meghívták. A rendőrség a Tribuszerné-ügy nyomozása során jutott arra a következtetésre: a vállalkozás a pilótajáték fedőcége lehetett. A Kód Rt. a befektetett pénzekből 1994-ben támogatást kívánt nyújtani a Gráf vezette termelőszövetkezet gépparkjának felújításához, a mostani agrárminiszter – nyilatkozatai szerint – ezért lépett be a társaság felügyelőbizottságába.

Gráf József később azt hangoztatta, hogy nem volt tudomása a pilótajátékról, ugyanakkor elismerte, ő és családja is ügyfele volt az azt lebonyolító, ugyancsak Tribuszerné és Kiss Gecse Béla által vezetett másik vállalkozásnak. Emlékezetes: a területileg illetékes nyomozó hatóság a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság volt, amelyet az a Lusztig Péter, későbbi MSZP-s képviselő vezetett, akinek élettársa a pilótajáték egyik elítéltje volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.