A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Iskolák végnapjai – Tüntetéshullám várható a Városháza előtt

Változatlan formában kerül a héten a Fővárosi Közgyűlés elé a négy budapesti szakközépiskola jogutóddal való bezárásáról, más iskolákkal történő összevonásáról szóló javaslat, amelyet egy hónapja elnapoltak a képviselők. Akkor csaknem hatvan pedagógus, diák és szülő demonstrált transzparensekkel az Újvárosházán. Most újabb tüntetéshullám várható a kétnaposra tervezett tanácskozás idején.

Magyar Nemzet
2005. 04. 24. 22:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy középfokú oktatási intézményt: a Bay Zoltán Elektronikai Szakközépiskola és Műszeripari Szakiskolát, a Móricz Zsigmond Műszaki Középiskolát, az Ihász Dániel Közlekedésgépészeti Szakközépiskolát, valamint a Podmaniczky Frigyes Közgazdasági Szakközépiskolát készül „halálra ítélni” a főváros – állítják az érintett alkalmazotti testületek, a diákönkormányzatok és a szülői szervezetek. Kőszegi László, a Bay Zoltán világhírű fizikusról elnevezett intézmény tanára lapunknak elmondta: nem adják föl a harcot, s újabb demonstrációkat szerveznek a Váci utcai Újvárosháza elé.

A Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet szerint egyik intézmény bezárása sem indokolt, mivel hiányszakmákat (informatika-szoftveres ágazat, géplakatos és esztergályos) oktatnak, amelyek megszüntetése ellentétes ez első Nemzeti fejlesztési tervvel is.

Ismert, a márciusi közgyűlésen botrány tört ki, miután az MSZP– SZDSZ-es többség az utolsó napirendi pontok közé sorolta az előterjesztést. A tiltakozók szervezői ugyan felszólalhattak, ám estig várakoztak, mígnem az egyik MSZP-s képviselő a vita elnapolását kérte, amit meg is szavaztak. A Fidesz– MKDSZ-frakció tiltakozásképpen kivonult az ülésről.

Pálinszki Antal, a fővárosi oktatási bizottság szocialista elnöke szerint korrekt volt az előkészítés, az iskoláknak kellő időt adtak az átmenetre, és a munka nélkül maradó pedagógusok elhelyezkedésében is segítenek majd.

– Megértem az érintettek tiltakozását, ugyanakkor figyelembe kell vennünk a tanulók csökkenő számát, és azt, hogy ne munkanélkülieket képezzünk a jövőnek. Az első nagy fővárosi intézményátalakítás 1997-ben volt, azóta 16 ezerrel csökkent a diákok száma, miközben hetvennyolccal több középiskola működik Budapesten. A gazdaság igényei folyamatosan változnak, így a fővárosnak legalább négy-öt évente ehhez kell igazítania az általa fenntartott közoktatási hálózatot – szögezte le Schiffer János (MSZP) főpolgármester-helyettes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.