Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Iskolák végnapjai – Tüntetéshullám várható a Városháza előtt

Magyar Nemzet
2005.04.24. 22:02

Változatlan formában kerül a héten a Fővárosi Közgyűlés elé a négy budapesti szakközépiskola jogutóddal való bezárásáról, más iskolákkal történő összevonásáról szóló javaslat, amelyet egy hónapja elnapoltak a képviselők. Akkor csaknem hatvan pedagógus, diák és szülő demonstrált transzparensekkel az Újvárosházán. Most újabb tüntetéshullám várható a kétnaposra tervezett tanácskozás idején.

Négy középfokú oktatási intézményt: a Bay Zoltán Elektronikai Szakközépiskola és Műszeripari Szakiskolát, a Móricz Zsigmond Műszaki Középiskolát, az Ihász Dániel Közlekedésgépészeti Szakközépiskolát, valamint a Podmaniczky Frigyes Közgazdasági Szakközépiskolát készül „halálra ítélni” a főváros – állítják az érintett alkalmazotti testületek, a diákönkormányzatok és a szülői szervezetek. Kőszegi László, a Bay Zoltán világhírű fizikusról elnevezett intézmény tanára lapunknak elmondta: nem adják föl a harcot, s újabb demonstrációkat szerveznek a Váci utcai Újvárosháza elé.

A Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet szerint egyik intézmény bezárása sem indokolt, mivel hiányszakmákat (informatika-szoftveres ágazat, géplakatos és esztergályos) oktatnak, amelyek megszüntetése ellentétes ez első Nemzeti fejlesztési tervvel is.

Ismert, a márciusi közgyűlésen botrány tört ki, miután az MSZP– SZDSZ-es többség az utolsó napirendi pontok közé sorolta az előterjesztést. A tiltakozók szervezői ugyan felszólalhattak, ám estig várakoztak, mígnem az egyik MSZP-s képviselő a vita elnapolását kérte, amit meg is szavaztak. A Fidesz– MKDSZ-frakció tiltakozásképpen kivonult az ülésről.

Pálinszki Antal, a fővárosi oktatási bizottság szocialista elnöke szerint korrekt volt az előkészítés, az iskoláknak kellő időt adtak az átmenetre, és a munka nélkül maradó pedagógusok elhelyezkedésében is segítenek majd.

– Megértem az érintettek tiltakozását, ugyanakkor figyelembe kell vennünk a tanulók csökkenő számát, és azt, hogy ne munkanélkülieket képezzünk a jövőnek. Az első nagy fővárosi intézményátalakítás 1997-ben volt, azóta 16 ezerrel csökkent a diákok száma, miközben hetvennyolccal több középiskola működik Budapesten. A gazdaság igényei folyamatosan változnak, így a fővárosnak legalább négy-öt évente ehhez kell igazítania az általa fenntartott közoktatási hálózatot – szögezte le Schiffer János (MSZP) főpolgármester-helyettes.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.