Juhász ismerőse a tanküzletben? – A szaktárca cáfol

A Honvédelmi Minisztérium cége, a HM Currus Rt. újíthatja fel az Iraknak felajánlott magyar tankokat közel százmillió forintért – ismételte meg lapunk korábbi értesülését a Népszabadság. A szaktárca ismét mindent cáfol.

Magyar Nemzet
2005. 04. 22. 22:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százmillió forintos megrendelést kapott a Honvédelmi Minisztérium (HM) saját tulajdonú cége, a HM Currus Rt. az Iraknak felajánlott T–72-es tankok felújítására – értesült a Népszabadság. A cégnek laptársunk szerint harcképessé és a sivatagi viszonyoknak megfelelővé kell tennie a 77 harckocsit, és ezért Irak mintegy félmillió dollárt fizet, feltehetőleg az amerikaiaktól kapott segélyből. Hónapokkal ezelőtt, amikor Gyurcsány Ferenc felajánlotta a katonai járműveket, lapunk már beszámolt arról, hogy feltehetőleg az említett társaság újíthatja fel a tankokat, mert Magyarországon nincs a Currus Rt.-n kívül olyan cég, amely harckocsik felújításával foglalkozik.

Megírtuk azt is, hogy tavaly tavasszal a HM Currus Rt. igazgatóságának Füzesi Attila lett az elnöke, akinek apja 15 millió forintos magánhitelt nyújtott Juhász Ferenc honvédelmi miniszter 95 millió forintos villavásárlásához. Füzesi már a második HM-cégbe került be ebben a választási ciklusban, hiszen korábban a szaktárca tulajdonában lévő HM Verga Rt. igazgatóságát is elnökölte. Juhász Ferenc cikkünk megjelenése után feljelentéssel fenyegette meg lapunk újságíróját, a honvédség legutóbbi feladatszabó értekezlete utáni sajtótájékoztatón pedig külön kiemelte, hogy nem a Currus Rt. végez a tankokon kisebb átalakításokat, amelyek a szállításhoz szükségesek.

Még nem született meg a megállapodás a felajánlott T–72-es tankok átalakításáról és Irakba szállításáról – jelentette ki a HM szóvivője. Bocskai István közölte: már csak azért sem, mert a magyar kormány csak a közeljövőben fogja határozatban rögzíteni, hogy átadja ezeket a tankokat. A kormányhatározat részletezi majd a különböző adminisztratív lépéseket, például azt, hogy kivonhatják a kincstári vagyoni körből ezeket az eszközöket, és a HM megkötheti az átadási szerződést. A NATO egyelőre nem közölte azt sem, hogy mikor és milyen módon kívánja elszállítani, illetve felújítani a harckocsikat, és a Currus Rt.-hez sem érkezett hivatalos megkeresés – hangsúlyozta a szóvivő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.