Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

„Méznyalás”

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK)ellenőrző bizottsága megállapította: összeférhetetlenség állt fenn, amikor Grunwalsky Ferenc MMK-elnök részvételével 120 millió forintot ítéltek meg Jancsó Miklós pályázatára, melyben Grunwalsky operatőrként érintett volt.

MNO-összeállítás
2005. 04. 26. 7:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években azok a cégek és rendezők is zavartalanul jutottak újabb és újabb milliós támogatásokhoz, amelyek és akik számos félbemaradt, vagy el sem kezdett munkával már jogosultak lettek jelentős összegek felvételére – derül ki az Index.hu által közzétett dokumentumból.

Az Index szerint Szász Jánosnak ítéltek 150 millió forintot két előző, be nem mutatott filmjére, Gárdos Péternek 85 milliót, Bollók Csabának 50 milliót, Miklauzic Bencének 28 milliót, Elek Juditnak 60 milliót adtak máig le nem forgatott filmterveikre.

A hazai filmes körökben akkor indult heves vita az idei támogatások elosztásáról, amikor az MMK a későbbi közlés szerint „szimplán figyelmetlenségből” egy „nem nyilvánosságra szánt táblázatot” küldött a döntésekről a film.hu szerkesztőségének.

Az MMK magyarázata szerint „az MMK-tól kért összeg költségvetése hiányzik” kitétel a táblázat összeállításának egy korábbi állapotát tükrözi.

Szintén 120 milliós támogatást szavazott meg 6:4-es arányban a játékfilmes szakkollégium Jancsó Miklós, Ede megevé ebédem, avagy a Kísértetcsapda című filmtervére. A leadott dokumentáció szerint Grunwalsky Ferenc, Jancsó régi alkotótársa ebben a filmben operatőrként működne közre.

Elmarasztaló vizsgálat

A nem nyilvános táblázat kikerülése után az MMK új összetételű kuratóriuma valamint Bozóki András kulturális miniszter belső vizsgálatot rendelt el. A Lengyel László vezette ellenőrző bizottság befejezve az ügyek áttekintését már elküldte az elkészült jelentést a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának és a kurátoroknak is. Az Index információi szerint a jelentés megállapítja, hogy az MMK elnöki és az alkotótársi szerepköre összeférhetetlen volt Grunwalsky Ferenc esetében. A szaktárca sajtóosztályának tájékoztatása szerint Bozóki András már kézhez kapta a bizottsági állásfoglalást, jelenleg pedig tanulmányozza azt. Az Index nem tudta megszólaltatni hétfőn Lengyel Lászlót.

A véletlenül közzéadott döntési táblázatból derült ki, hogy a Jancsó-film annak ellenére kapta meg a lehető legtöbb támogatást, a 120 millió forintot, hogy ez a film teljes költségvetésének szokatlanul nagy részét, 80 százalékát fedezi, és hogy a végső szavazásnál négy ellenszavazat is érkezett a tervre.

A Magyar Nemzet emlékeztet: korábban Tóth Erzsébet, az MMK főtitkára a Magyar Televízióban kijelentette, hogy az elosztást botrányosnak jellemző állítások nem igazak. Tóth szerint nem felel meg a valóságnak az, hogy a hiányos pályázatot benyújtók is kaptak pénzt. Az először nyilvánosságra került táblázat munkaanyag volt, amit a pályázatok beérkezésekor állítottak össze, később minden pályázó pótolta a hiányt – így Tóth, aki szerint a Fidesz kulturális tagozatának korrupciós felvetései megalapozatlanok.

Grunwalsky Ferenc, az MMK elnöke azt állította, hogy a napokban kihirdetett játékfilmes támogatásokra érkezett pályázatok elbírálásakor, a közpénzek elosztásakor rendben lévő, időben leadott pályázatokat bíráltak el. Az elnök nyugodtan várja a vizsgálatokat. Ugyanakkor Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke a Magyar Rádió megkeresésére azt mondta, hogy „az MMK működésének vizsgálata nem szerepel az idei tervünkben”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.