Milliárdos ingatlaneladások pályáztatás nélkül

Jogsértő módon, saját vagyongazdálkodási rendeletét is megszegve döntött több esetben is százmilliós ingatlanok eladásáról a XIII. kerületi MSZP-SZDSZ vezetésű önkormányzat. Versenyeztetés, pályáztatás nélkül értékesítettek például nettó 700 millió forintért egy Váci úti telket.

MNO
2005. 04. 05. 10:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XIII. kerületi önkormányzat több esetben is a saját vagyongazdálkodási rendeletét megszegve, a nyilvánosság mellőzésével, pályázat kiírása nélkül döntött különösen nagy értékű ingatlanok értékesítéséről. Egy Váci úti ingatlant 2003. februárjában 700 millió forint + áfáért adott el, pedig az akkor hatályos rendelet szerint 50 millió forint felett kötelező lett volna pályázatot kiírni – adta hírül az Origo.

Szintén jogsértő módon adtak túl a Mohács utca 18. A-B alatti két házon. Az önkormányzat 2003. októberében 530 millió forint + áfáért értékesítette az épületeket, az akkor hatályos rendelet szerint viszont 500 millió forint felett kötelező lett volna pályáztatni az ingatlant.

Az Állami Számvevőszék márciusban nyilvánosságra hozott jelentésében már azért is bírálta az önkormányzat vagyonrendeletét, mert indokolatlanul magas összegben, 500 millió forintban állapították meg a pályáztatás nélkül értékesíthető ingatlanok felső értékét. Ez a számvevők szerint nem biztosítja a közvagyonnal gazdálkodás átláthatóságát, és ellentétes az államháztartási törvény előírásával is.

Emellett az ÁSZ jelentése tételesen is megemlítette, hogy a vagyongazdálkodási rendelet előírásával ellentétben nem folytattak le versenyeztetési eljárást a Mohács utca 18. A-B ingatlanok esetében. A jelentés azt is tartalmazza, hogy a rendelet előírásaitól eltérve nem pályáztatták meg a Csángó utca 4/B, a Petneházy utca 56/ A és B, valamint a Váci út 19. szám alatti ingatlanokat sem, ráadásul az ingatlanok forgalmi értékére vonatkozó értékbecslést sem készítettek.

A versenyeztetés nélküli ingatlanértékesítésnek a képviselőtestületi jegyzőkönyvek szerint hagyománya van a kerületben. Az elmúlt két évben szinte csak így adtak túl bontásra ítélt házakon a XIII. kerületben. 2003 februárja és 2004 novembere között mintegy 4 milliárd forint értékben adott el a kerület ingatlanokat ezzel a módszerrel mintegy 20 esetben, a legtöbbször a szerződések értéke meghaladta a 100 millió forintot.

Gellért Lajos, az önkormányzat sajtóreferense az Origonak azt állította, hogy nem tudtak arról, hogy az önkormányzat döntéseinek egy részénél helytelenül járt el, erre csak az ÁSZ jelentése hívta fel figyelmüket. Arra a kérdésre azonban nem válaszolt senki a kerület vezetői közül, hogy miért nem írtak ki pályázatot a fenti ingatlanokra, és azt sem közölték, hogy mi alapján állapították meg az árakat. Az azonban kiderült a válaszból, hogy a vagyonrendeletet módosították az ÁSZ kiritikája után.

Forrás: origo.hu, fideszfrakcio.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.