Nincs értéke az Észak-Pesti Kórház telkének

Nulla forintban határozták meg az Észak-Pesti Kórház hét és fél hektáros parkosított, fás telkének értékét. Nyolc épület műemlékvédettségi eljárása jelenleg folyamatban van, ez mégsem akadályozta meg a becslőket abban, hogy többet közülük bontásra ítéljenek.

MNO
2005. 04. 22. 9:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nulla forintban határozta meg az értékbecslő az Észak-Pesti Kórház telkének értékét. Egy hét és fél hektáros, pestújhelyi területről van szó, amelyből négy és fél hektár parkosított, fás, részben ősfás. Nyolc épület műemlékvédettségi eljárása folyamatban van, de ez nem akadályozta meg a becslőket abban, hogy többet közülük bontásra ítéljenek. Ezeket az új tulajdonos a bontás költségének árán szerezheti meg. A jó állapotban lévő szecessziós épületekben 20-120 ezer forint a négyzetméterár. Az egész ingatlanegyüttes értékét 3,4 milliárd forintra becsülték. Érdemes megemlíteni, hogy ugyanezt 1992-ben 2,5 milliárdra becsülték.

Novák Ágnes, pestújhelyi mérnök a csütörtöki lakossági fórumon tizenhárom és tizenhét milliárd forint közé helyezte a valós értéket. A kerület és a főváros külső vállalkozással akarja hasznosítani az ingatlant, ráadásul a jövő héten a két önkormányzat elé kerülő tervezet már az eladást említi első helyen. A beruházó azt csinál az ingatlannal, amit csak akar.

A főváros új településszerkezeti tervében a kórház elveszíti a különleges egészségügyi terület besorolását, ehelyett központi vegyes területként fog szerepelni, ami megnöveli beépíthetőségét. Akár lakópark is épülhet ide, a bérleti viszonyban az épületek a beruházóhoz kerülnek.

Forrás: Budapesti Reggel

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.