Parlamenti belépő az elítélt, volt MSZP-s politikusnak

Magyar Nemzet
2005. 04. 22. 22:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is érvényes országgyűlési belépője van a gazdasági bűncselekmények miatt jogerősen egy év és négy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt és a szocialista pártból a közelmúltban kizárt Czeglédy Csabának, akinek a neve a Rébusz-botrány idején vált ismertté. A belépőt az igazságügyi tárca állította ki, amelynek politikai államtitkára Hankó Faragó Miklós (SZDSZ), akinek 2002-es kampányát Czeglédy segítette. Hankó Faragó tegnap telefonon azt jelezte, hogy megbeszélései miatt nem ér rá nyilatkozni a témáról, míg Czeglédy nem akarta kommentálni a Stop.hu internetes oldal értesülését. Czeglédy még szombathelyi MSZP-s önkormányzati képviselőként 2000. december 31-ig a Rébusz Iskolaszövetkezet vezetője volt. A százmilliós köztartozása miatt utóbb fölszámolt szövetkezetben olyan aktív és egykori szocialista politikusok bukkantak föl 2001 előtt, mint Gyebrovszky János és Gerencsér Andrea. Czeglédyt 2003-ban adócsalás és más bűncselekmények miatt pénzbírság mellett egy év és négy hónap – három év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

Az MSZP országos etikai bizottsága a könnyű testi sértés miatt elítélt Huszka Imre debreceni szocialista politikus mellett Czeglédyt is kizárta a napokban a pártból. A diákmunka-közvetítéssel foglalkozó Rébusz Iskolaszövetkezet 1997-ben alakult, és két esztendővel később már húszezer tagot számlált. A többnyire felsőoktatási intézménybe járó fiatalokat az ezerforintos tagsági díjért cserébe különböző cégekhez közvetítette ki a szövetkezet, amíg csődbe nem ment. Czeglédy ma is foglalkozik munkaközvetítéssel, hiszen ő vezeti a Human Operator Munkaügyi és Személyzeti Szolgáltató Kft.-t.

Az exszocialista cégvezető lapunknak elismerte, mostani cégének székházában bérel irodákat a Rébusz 2.0 Iskolaszövetkezet, így a közüzemi számlákat az épület tulajdonosa fizeti. Ugyanakkor leszögezte: a Rébusz 2.0 nem jogutódja a korábban általa is vezetett és felszámolt Rébusznak, a két cég között csak névhasonlóság van. Arra is rámutatott, a felszámolt cégnek csupán 2000 végéig volt az elnöke.

Érdekes egybeesés, hogy a Rébusznak ugyanabban az épületben, a Köztársaság tér 27. alatt volt a székhelye, ahol a témáról cikkeket közlő Stop.hu is működik, ráadásul a szomszédos házban, a Köztársaság tér 26. alatt található az MSZP főhadiszállása.

Emlékezetes, 2003-ban Czeglédy Csaba volt a levezető elnöke a kőszegi Fibisz-elnökválasztásnak, amelyen állítólag több vasi szocialista politikus arra próbált rávenni párton kívüli fiatalokat, hogy négyezer forint ellenében az általuk megjelölt elnökre szavazzanak. A rendőrség a közelmúltban bűncselekmény hiányában lezárta a nyomozást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.