Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Testre szabott kormányzati tender? – Ellentmondásos kiírás

Hozzáértők sora figyelmeztette lapunkat arra: félő, hogy „testre szabták” a Belügyminisztérium informatikai eszközökre kiírt nagy összegű közbeszerzési tenderét. Abban ugyanis olyan kitételek is szerepelnek, amelyek csak egy gyártó termékeire jellemzők. A közbeszerzési ügy illetékese cáfolja a vádakat.

Magyar Nemzet
2005. 05. 22. 22:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 300 munkaállomásra, hatvan „nagy rendelkezésre állású munkaállomásra”, több mint száz notebookra és egy szerverre van szüksége a közbeszerzési kiírás szerint a Belügyminisztérium felügyelete alá tartozó rendvédelmi és határőrizeti szerveknek. Emellett jelentős mennyiségű kiegészítő, nyomtató, scanner, biztonsági eszköz és majdnem 200 cserélhető objektíves digitális fényképezőgép segít majd megelőzni az illegális bevándorlást.
A lapunkat felkereső szakértők egybehangzóan kijelentették, hogy a kiírás tele van ellentmondásokkal, szakmailag szinte teljesíthetetlen kívánalmakkal.

Többen kifogásolták azt is, hogy a tender által említett nagy teljesítményű munkaállomások alapvetően irodai, adminisztrációs funkciókat látnának majd el, a megkívánt műszaki paraméterek alapján mégis már-már szervernek nevezhetők, drága gépeket venne tehát fölöslegesen a belügyi kormányzat. A szakemberek a beszerezni kívánt notebookok műszaki paramétereit is furcsállják, az elvárásoknak itt is csak egy piaci szereplő tud megfelelni. Mint mondják, nem lehet versenyeztetésről beszélni ennél az informatika beszerzésnél. Az ellentmondásos pályázati kiírással kapcsolatban a kormányzati tenderekért felelős Központi Pénzügyi és Szerződéskötő Egységhez (CFCU) előzetesen 278 (!) kérdés érkezett, az érdeklődők viszont csak az ajánlatok május 17-i beadási határideje előtt néhány nappal kaptak válaszokat. Ennyi idő állt rendelkezésükre pályázatuk előkészítésére, ráadásul az ügyintézésre alkalmatlan pünkösdi hosszú hétvége alatt.

Rónaszéki Gábor, a CFCU igazgatója lapunknak azt állította: az informatikai eszközök műszaki leírása nem volt ellentétes az uniós szabványoknak megfelelő hazai előírásokkal, és azzal sem egyes ajánlattevőket, sem árukat az eljárásból kizárni vagy indokolatlanul hátrányosan, illetve előnyösen megkülönböztetni nem lehetett.

– A tájékoztatás nem sértette a részvételre jelentkezők esélyegyenlőségét, betartották a törvényben meghatározott határidőket – jelentette ki Rónaszéki. Hozzátette: a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz eddig egyetlen jogorvoslati kérelem sem érkezett az eljárással és a műszaki leírással kapcsolatban.

Ismert: nem ez az első botrányos informatikai beszerzése a kormánynak. Tavaly a Kovács Kálmán (SZDSZ) vezette informatikai tárca darabonként 1,077 millió forintért vásárolt „kakaóbiztos” óvodai számítógépeket, holott ugyanilyen képességű masinákat már 400 ezer forintért is beszerezhetett volna. Ráadásul kiderült, hogy a gyártó a berendezéseket más országokban jótékonysági program részeként ingyen terjeszti, sőt hazánk is kapott már 130-at belőlük. A szintén szabad demokrata vezetésű oktatási tárca a Sulinet Expressz miatt kényszerül folyamatos magyarázkodásra. A program célkitűzéseivel ellentétben ugyanis alig emelkedett az otthoni számítógépek száma, mivel az emberek többnyire szórakoztató elektronikai termékeket vásároltak a közel 30 milliárdos állami támogatás segítségével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.