Finn-belga kartellt leplezett le a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a finn Kemira csoport és a belga Tessanderlo csoport vállalkozásai Magyarországot érintően piacfelosztó és áregyeztető megállapodásban vettek részt.

MNO
2005. 06. 29. 16:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi kartell részeként megvalósult, 2003-ig tartó jogsértés – amely az eddig ismert leghosszabb ideig tartó kartell – 1991 óta ellentétes a magyar versenyszabályokkal.

A megállapodás a takarmányfoszfát gyártását, forgalmazását érintette. A takarmányfoszfát legfontosabb vevői állati takarmánygyártók és nagy hústermelők, akik maguk keverik a takarmányt.

Az eljárásban a GVH alkalmazta a kartellek feltárását segítő, úgynevezett engedékenységi politikáját, melynek következtében az eljárás megindulását segítő kartelltárs Kemira a bírság teljes összege alól mentesült, míg a másodikként jelentkező Tessanderlo 131 millió forint bírságot köteles befizetni. (FigyelőNet/vg.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.