Fónagy: Korrupció árnyékolja be a kormány működését

A kormány az adózás egyszerűsítését, a feketemunka elleni fellépést és a legális foglalkoztatás bővítését kívánja elérni az adótörvény módosításával. Az ellenzék előkészítetlennek tartja a jogszabály módosítását. Fónagy János napirend előtti felszólalásában a Budapest Airport Rt. tervezett privatizációja ellen emelt szót, szerinte a korrupció árnyékát is magán viselő ügyletek sora jellemzi a kormány működésének elmúlt 3 évét.

MNO
2005. 06. 14. 14:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszerűbb adózás, feketemunka elleni lépések, legális foglalkoztatás

A kormány az adózás egyszerűsítését, a feketemunka elleni fellépést és a legális foglalkoztatás bővítését kívánja elérni az adótörvény tervezett módosításával – jelentette ki Katona Tamás a Parlamentben a törvényjavaslat általános vitájában. A Pénzügyminisztérium államtitkára expozéjában elmondta: a módosítással kevesebb lesz az adminisztráció és ellenőrizhetőbbé válik a társadalombiztosítás jogszerű igénybevétele.

A törvényjavaslat parlamenti vitájában a szocialisták amellett érveltek, hogy az előterjesztés révén kevésbé lesz bürokratikus az adórendszer és nő az ellenőrzés hatékonysága. Az államtitkár elmondta: 2007-től a magánszemélyek nem a munkáltatójuktól, hanem az adóhatóságtól kérhetik jövedelemadójuk megállapítását.

A Fidesz és az MDF előkészítetlennek tartja a jogszabály módosítását, mert nem készültek hatástanulmányok arról, hogy a változtatások miként érintik majd a vállalkozások jövőjét.

A Fidesz vezérszónoka úgy vélekedett: attól nem lesz egyszerűbb a rendszer, hogy az adó megállapítása átkerül az APEH-hez. Lenártek András közölte: az új szabályozás többletforrásokat igényel majd, mert erre a feladatra nincs megfelelő apparátus az adóhivatalnál.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője közölte: a javaslat céljával szemben nem csökkenti, hanem növeli a bürokráciát és az adminisztrációs terhet.

Bőhm András szabad demokrata képviselő azt mondta: világos, precíz nyilvántartási rendszerre van szükség , hogy ne lehessen elkerülni az adózást.

Fónagy János: A kormány kampánypénzzé alakítja a BA Rt. eladásából származó pénzt

A napirend előtti felszólalások témái között a parlamentben kedden a képzés fejlesztésére vonatkozó kormányzati program, a családtámogatási rendszer átalakítására vonatkozó elképzelések, a Budapest Airport Rt. privatizációja, valamint az államfőválasztás módja szerepelt.

Az ország érdekeit súlyosan sértő, esetenként a korrupció árnyékát is magán viselő ügyletek sora jellemzi a balliberális kormány működésének elmúlt három évét – mondta Fónagy János (Fidesz) napirend előtti felszólalásában. Hozzátette: az M5-ös autópálya kivásárlásának és továbbépítésének körülményei, a MOL-részvények eladása, a kakaóbiztos számítógépek, a vecsési földek, a MÁV mozdonytenderének botránya után az elmúlt héten megjelent a Budapest Airport Rt.-nek az állami tulajdonból történő kijátszására vonatkozó hirdetmény. A repülőtér utasforgalma két év alatt 145 százalékkal, a repülőgép forgalma 140 százalékkal, az adózatlan eredménye 4,8 milliárd forintról 12 milliárd forintra növekedett.

A nagy nyugati repülőterek többségi tulajdonként állami, tartományi, vagy önkormányzati tulajdonban van – mutatott rá Fónagy János, aki szerint a kormány a cég gazdasági társasággá alakításával a magyar költségvetést 1-1,5 milliárd forintos bevételtől fosztja meg.

Fónagy János szerint a jelentős készpénzbevételt a költségvetés lukainak befoltozására kívánják fordítani, hogy a választások előtt legyen muníció látszatintézkedésekre, tehát az állam egyik biztos gazdasági támaszát választási kampánypénzeké alakítják – mondta Fónagy János.

Katona Tamás pénzügyi államtitkár kiállt a privatizáció mellett, amelyet, mint mondta, átlátható módon és a törvényeknek megfelelően fognak lebonyolítani. Szerinte a piacgazdaságban nem cél, hogy az állam tulajdonos legyen, feladata inkább az, hogy jól szabályozzon. Közölte, hogy Magyarország logisztikai szerepének optimális kihasználása érdekében jelentős beruházásokra van szükség a repülőtéren.




A száz lépéssel kapcsolatos miniszteri bejelentésben szerepelt, hogy a pincérek borravalója és az alkalmi munkások bére után is lehessen nyugdíjjárulékot fizetni, tehát számítson bele a nyugdíjba.
Az ellenzék elutasítja ezt, mondván, hogy nem old meg semmit, kevés helyen vezetnék be, viszont ott drágulást okozna. A javaslat arról is szól, hogy aki magánemberként alkalmi munkavállalói könyvvel dolgoztat valakit, az a közterhekre fordított összeg 75 százalékát levonhatja jövedelemadójából. A nagyon heves vita nem közelítette az álláspontokat. A parlamentben elhangzott: az SZDSZ négypárti egyeztetést kezdeményez a parlament létszámának csökkentéséről és a választójogi törvény módosításáról.

(Forrás: fideszfrakcio.hu, Magyar Rádió, Info Rádió)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.