Lebukott a százmilliókat begyűjtő hivatalnok

Az elmúlt évek legjelentősebb korrupciós felderítése fordult nyílt nyomozásba a napokban a Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció elleni osztályán. Titkosszolgálati eszközökkel figyeltek egy hivatalnokot, aki hatósági engedélyek kiadásából gazdagodott meg. Kóka János elismerte, hogy a gazdasági minisztérium egyik munkatársa érintett az ügyben.

MNO
2005. 06. 29. 14:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint egy éven át titkosszolgálati eszközökkel is gyűjtötte a Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció elleni osztálya az adatokat, amíg elegendő bizonyítékot talált az egyik hatóság munkatársa ellen. A férfi éppen költekezésével vonta magára a hatóságok figyelmét. A rendőrök százmilliókra becsülik a korrumpálásból származó összeget. A Nemzeti Nyomozó Iroda rövidesen gyanúsítottként hallgatja ki az illetőt. Nagy valószínűséggel gyanúsítotti kihallgatás vár azokra a vállalkozókra is, akik nem sajnálták a milliókat az engedélyeztetési eljárások meggyorsítására, vagy azokra, akik valamilyen feltételt próbáltak pénzzel kiváltani.

Kapus Sándor alezredes, az osztály vezetője megerősítette az információkat. Ám mivel a gyanúsítotti kihallgatások csak most kezdődnek, részletekről nem beszélt.

Mai tájékoztatón Kóka János gazdasági miniszter elismerte, hogy a tárca egyik munkatársa érintett a százmilliós sikkasztási ügyben. Mint mondta a rendőrségi vizsgálat eredményétől föggően döntenek a munkatárs sorsáról.

Minden harmadik bejelentés igazolható

A korrupció elleni osztályra évente húsz-harminc bejelentés érkezik. Fele állampolgároktól, hivataloktól, a többi hatóságoktól, így az APEH-től vagy a titkosszolgálatoktól. A bejelentések nagyjából harmada jut el nyílt nyomozati szakba. Jelenleg is több titkos minősítésű eljárás folyik az osztályon, s három nyílt korrupciós ügyön dolgoznak a nyomozók. A Nemzeti Nyomozó Iroda csak akkor indít eljárást, ha bizonyosnak látszik a célszemély bűnössége. Ennek megfelelően a nyomozások csaknem száz százaléka végződik vádjavaslattal.

Minisztériumokat is figyelnek

A vesztegetés a legnehezebben felderíthető bűncselekmények közé tartozik. A sikeres felderítések érdekében minden engedélyezett titkosszolgálati módszert bevetnek. Aprólékosan ellenőrzik a gyanúsított bankszámláit, átutalásait, üzleti kapcsolatait, vagyongyarapodását, s ha van, vagyonnyilatkozatát.
Kapus Sándor elmondta, hogy munkatársai egyre gyakrabban fordulnak meg minisztériumokban, elsősorban megelőzési céllal. A legmagasabb szinten adnak tanácsokat arról, hogy mit érdemes ellenőrizni, mikor hova fordulhatnak, ha gyanús dolgokat tapasztalnak. A gazdasági, valamint a földművelésügyi tárca mellett immár szinte napi kapcsolatban állnak a környezetvédelmi minisztériummal is. Adataik szerint ugyanis a környezetvédelmi uniós támogatásokra a szervezett bűnözői körök is szemet vetettek, így nem kizárt, hogy valamilyen formában jelentkeznek a pályázatokra.

Visszaosztják a pályázati pénzt

Nemrég sikerült fényt deríteni egy mezőgazdasági támogatás odaítélésében jelentős szerepet játszó gazdasági vezető és egy állandó pályázó cég áttételes kapcsolatára. A vállalkozás évi 35 millió forint támogatást kapott, ebből ötmilliót annak a cégnek utaltak vissza, amelyik a hivatalnok útmutatása alapján a pályázatokat kidolgozta.

Ugyancsak a vége fele közeledik az a nyomozás, amelyik a Honvédelmi Minisztérium egyes munkatársai és egy háztartási elektronikai termékeiről ismert világcég egyik vezetője közötti kapcsolatokat tárta fel. A cég teljes konyhákat rendezett be ingyen pályázatokon elért sikerekért cserébe.

Az osztályvezető az elmúlt évek nyomozásait értékelve úgy vélte, mind nagyobb számban derülhet fény hasonló jellegű bűncselekményekre. Néha a legmegbízhatóbbnak tűnő személyekről is kiderülhet, hogy hajlamosak a botlásra. Nemrégiben egy olyan stratégiai fontosságú cég munkatársát hallgatták ki gyanúsítottként, aki beosztásánál fogva a legszigorúbb, úgynevezett C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzésen is átesett.

Forrás: Magyar Hírlap, Info Rádió

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.