Maffiamódszerekkel „szerzi” tagjait a kőbányai MSZP?

Hamarosan eredményt kell felmutatnia Kőbánya szocialista vezetésének a tagrevíziót illetően: a létszámellenőrzés hajrájában úgy tűnik, a helyi MSZP-s vezetés nemtelen eszközöktől sem riad vissza annak érdekében, hogy minél több tagot „szervezzen be” a pártba – értesültünk. Kaszab Csaba alpolgármester szerint mindennek semmi realitása. A Fidesz kőbányai csoportja felszólítja az MSZP felső vezetését, köztük Hiller Istvánt, ne falazzon tovább a kőbányai taghamisítóknak.

Ottlik Judit
2005. 06. 24. 8:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemtelen eszközökkel „teszi helyre” a tagnyilvántartást a X. kerületi MSZP vezetése. A kőbányai szocialisták aktivistái sorra járják a lakásokat, hogy minél több embert vegyenek rá, írják alá az adatlapot. A módszer teljesen szabálytalan, a szocialista párt helyi központjának elvileg az lenne a feladata, hogy kiküldje a papírokat, amelyeket aztán a tagoknak kitöltve és aláírva kellene visszavinni az alapszervezetekbe. A valóság ezzel szemben más képet mutat: úgy tűnik, a kőbányai szocialista vezetés a 2002-es önkormányzati választási kampány kétes módszereire emlékeztető módon keresi meg az embereket – értesültünk.

Egy neve elhallgatását kérő kőbányai lakos arról tájékoztatta a helyi polgári köröket, hogy a napokban felkereste őt két férfi, akik olyan nyilatkozatot szerettek volna aláirattatni vele, melyben megerősíti MSZP-s tagságát. Hozzátette: soha nem volt tagja a szocialista pártnak. Az aktivisták megfenyegették, amennyiben nem írja alá a papírt, „problémák lehetnek a nyugdíjával”. Az ő esete pedig egyáltalán nem egyedülálló – jutott tudomásunkra.

Megkeresésünkre Kaszab Csaba, Kőbánya szocialista alpolgármestere úgy nyilatkozott, ezeknek a híreszteléseknek nincsen semmi realitása, neki nincs tudomása arról, hogy a kerületben pártaktivisták törvénytelen módszerekkel bírnának rá embereket arra, hogy belépjenek az MSZP-be, illetve hogy megerősítsék párttagságukat. Hozzátette: ez az egész azért is elképzelhetetlen, mivel azt senki nem tudhatja, hogy az emberek mikor kapják pontosan kézhez a kipostázott adatlapokat. Nem életszerűek az ilyen jellegű feltételezések – fogalmazott Kaszab Csaba.

Egyre nagyobb sebességgel pörögnek az események a hónapok óta tartó kőbányai MSZP-s fantomtagbotránnyal kapcsolatosan, melynek legutóbbi fejleményeként a X. kerületi MSZP frakció zárta ki soraiból Ficsór János szocialista önkormányzati képviselőt, amiért kiteregette a kőbányai MSZP belháborúját. A képviselő több kőbányai alapszervezet nevében azzal állt a nyilvánosság elé, hogy a szocialisták kőbányai szervezetét – mely az országban a legnagyobb – részben fiktív tagokkal töltötte föl a helyi vezetés annak érdekében, hogy az így kialakult többséget kihasználva dolgozhassanak az állami bevételek újraelosztásában. A mesterséges tagfelduzzasztásról ugyanakkor Kaszab Csaba alpolgármester és Novák Gyula főtanácsos megkeresésünkre azt közölte, nem tud ilyesmiről.

Szerda esti tisztújító közgyűlésén a Fidesz egy nyilatkozatot fogadott el, melyben többek között Kaszab Csaba szocialista alpolgármestert lemondásra szólítják fel. A Fidesz kőbányai csoportja eddig csendben kísérte figyelemmel a kerületi MSZP belső harcait, megdöbbenve értesült a helyi vezetők viselt dolgairól. Most azonban elérkezett az idő a megszólalásra. Olyan dokumentumok jutottak a kezünkbe, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy több száz fantomtagot regisztráltak az MSZP kőbányai szervezetében Kaszab Csaba alpolgármester irányításával. Ezt az egyik, a hamisításban részt vevő MSZP tag meg is írta Hiller Istvánnak, a párt elnökének, de nem történt semmi – áll a közleményben.

Emlékszünk arra, hogy 2004-ben éppen Kaszab Csaba körzetében egy iskolaigazgató, az osztálybontások elkerülése érdekében 6 fiktív gyereket beíratott az osztálynaplókba. Az alpolgármester és a képviselő-testület megszavazta a felmentését, sőt feljelentést is tettek. Ezt a határozottságot várjuk el most is. Ne mérjenek kettős mércével! Ha akkor megszavazták a hamisítással gyanúsított igazgatónő elbocsátását, akkor most is hasonló következetességgel járjanak el. Mit várhatnak a kőbányaiak ezektől a képviselőktől, ha a saját párttagjaikkal és szimpatizánsaikkal így bánnak? – teszi fel a kérdést a Fidesz kőbányai csoportja.

Kőbányán a legbefolyásosabb képviselők éppen a fantomtagoknak köszönhetően erősödtek meg, és szorították ki a valódi baloldal képviselőit. Rajtuk múlik az önkormányzati megrendelésektől a kiutalt lakásokig szinte minden. Hihetetlen korrupciós történetek forognak közszájon a kerületben. Ezt alátámasztják az MSZP kőbányai szervezetéből kiszivárgó belső levelezések, dokumentumok is. Az egyik szocialistákhoz közelálló építési vállalkozó az ügyészségen tett feljelentést Kaszab Csaba ellen, mely szerint cége éveken keresztül úgy jutott megrendelésekhez, ha a megbízási díj egy jelentős részét, egy helyi vezető érdekeltségi körébe tartozó vállalkozás számlájára utalta át.

A Fővárosi Főügyészség 2005. június 8-án nyomozást rendelt el hivatalos személy által elkövetett vesztegetés gyanúja miatt. Mit tesz eközben Kaszab Csaba? Elzárkózik a nyilatkozatoktól, letagadtatja magát. A Fidesz kőbányai csoportja ezért felszólítja Kaszab Csaba alpolgármestert, hogy azonnal mondjon le alpolgármesteri tisztségéről és képviselői mandátumáról.
Felszólítjuk a kőbányai MSZP frakció tagjait, hogy esküjükhöz híven járjanak el, és tisztítsák meg soraikat a súlyosan kompromittálódott vezetőiktől, tagjaiktól. Felszólítjuk Hiller Istvánt és az MSZP vezetőit, hogy ne falazzanak tovább a taghamisítóknak, járjanak el ugyanolyan határozottan, mint Vas megyében! – áll a Fidesz kőbányai csoportjának közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.