Iskolai büfé-rendelet: tiltás vagy nevelés?

Az Egészségügyi és az Oktatási Minisztérium az iskolai büfé-rendelettel változtatna a fiatalok táplálkozási szokásain, több szakmai szervezet azonban az oktatás és a közös cselekvés fontosságát hangsúlyozza. Az egészségtudatos táplálkozásra nevelés azért is fontos már iskolás korban, mert a vezető halálokokat kiváltó betegségek többsége a gyermekkori elhízásra vezethető vissza.

Szilágyi Kata
2005. 07. 07. 7:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid távú intézkedésnek tekinti az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) az egészségügyi tárca büfé-rendeletének tervezetét. Csontos Csaba kommunikációs alelnök úgy vélte, több aggályt is felvet a rendelet, amely megfogalmazása szerint stigmatizálja az élelmiszereket. A szakma egyetért az egészségügyi minisztériummal abban, hogy a gyerekek egészségtudatosan alakítsák étrendjüket, ám az ehhez vezető utat másképpen képzelik.

Mint ismert, a kormány idén szeptembertől léptetné életbe az iskolai büfék kínálatáról szóló törvényt. Magyar Bálint oktatási miniszter korábban úgy nyilatkozott: a gyermekek egészsége elsőrendű szempont, nem rendelhető semmiféle üzleti érdek alá. A fellépés nem automata-, illetve büféellenes, nem bizonyos termékek ellen irányul – fogalmazott Magyar Bálint –, azt szeretnék, ha az egészségre „fokozottan hasznos„ élelmiszerek növekvő mértékben lennének jelen az iskolákban.

Az agrárminisztérium és az MTA Táplálkozástudományi Társasága szerint a rendeletet nem lehet betartani, és több ponton diszkriminatív, mert a fogyasztók azt hihetik, hogy a tiltólistás termékek nem egészségesek, holott erről nincs szó. Az ÉFOSZ azt nehezményezi, hogy az egészségügyi tárca nem készített hatástanulmányt, nem vizsgálták meg például, hogy a gyerekek hány százaléka veszi igénybe a büfét – tette hozzá. Nem vette figyelembe a kockázatelemzést, amikor egyes élelmiszerekhez határértékeket rendelt. Csontos Csaba szerint nem derül ki az sem, miként ellenőrzik majd a büféket, hogy betartják-e a szabályokat. Az ÉFOSZ ezért egy platform létrehozását sürgeti, közös cselekvést, a büfék választékának bővítését, az oktatás és a szülők felvilágosításának erősítését ajánlja.

A vezető halálokokat kiváltó betegségek többsége a gyermekkori elhízásra és a túlsúlyra vezethető vissza – mutat rá Dr. Barna Mária, a Magyar Táplálkozástudmányi Társaság elnöke. Hozzátette: minden második gyerek szív- és érrendszeri betegségben szenved, az elhízott gyerekek száma 5-10 százalékkal nőtt az utóbbi években. Az iskoláskorú gyermekeknek csak 15 százaléka fogyaszt rendszeresen zöldséget, gyümölcsöt, 31 százaléka nem sportol napi egy órát, és a 15 éves korosztály 40-47 százaléka kétszer volt már részeg ebben az életkorban – idézett egy felmérésből a szakember, aki úgy véli, minden élelmiszernek helye van az étrendben, de az ételek helyes megválasztására és a mennyiségre kell helyezni a hangsúlyt.

Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke egy komplex életmódprogram megvalósítását hangsúlyozza, szerinte generációváltásra van szükség ahhoz, hogy elérjük a prevenciót, ami mindig kevesebb költséggel jár, mint a betegségek kezelése. Az elhízás elterjedésében szerepet játszik az életmódváltás is, amelyen a társadalom az utóbbi évtizedben keresztülment. Szólt arról, az evésre kevés időt fordítunk. Antal Emese a legfontosabb célt az egészséges életmódra nevelésben látja.

A fizikai aktivitásnak együtt kell járnia a megfelelő táplálkozással. Rendszeres mozgással 60 százalékkal csökkenthető lenne a nem fertőző krónikus betegségek száma, ezzel elérhetnénk, hogy a várható élettartam mind a nőknél, mind a férfiaknál megközelítse az európai átlagot – hívja fel a figyelmet Martos Éva, a Magyar Sportorvos Társaság főtitkára. Az inaktív életmód 13 éves kor után fokozódik, ennek csökkentése kulcskérdés – hangsúlyozza a szakértő. Mint mondta, a testsúly megőrzésében az energia felvételnek és leadásnak egyensúlyban kell lennie. A fizikai aktivitásnak azonban nemcsak ennek megteremtésében van szerepe: csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát, növeli a stressztűrő képességet, és segíti az iskolai terheket könyebben elviselni. Martos Éva szerint a családnak, az iskolának, az orvosoknak, a kormánynak, a médiának és az iparnak együtt kell cselekednie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.