„Az MSZP közel akar férkőzni a civilek pénzeihez”

Az MSZP közel akar férkőzni a civileknek járó milliárdokhoz, amiket maguk között osztanának el a szocialisták – jelentette ki Halász János arról, hogy az MSZP hozzá közel álló szervezeteket juttatna a Nemzeti Civil Alapprogram pénzosztosztó testületeibe. A Fidesz politikusa vizsgálatot kezd az ügyben, mely során várja Göncz Kinga miniszter állásfoglalását is.

MNO
2005. 09. 15. 13:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Felháborító és példátlan ez az ügy” – jelentette ki Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője megkeresésünkre arról, hogy az MSZP szervezési igazgatója körlevélben hívja fel a helyi pártszervezeteket, hogy minél több, a baloldalhoz közel álló civil szervezetet jutassanak be a Nemzeti Civil Alapprogram civil jelöltállítási és majdani pénzelosztó rendszerébe.

Halász János kiemelte: a Nemzeti Civil Alapprogramról szóló törvény kimondja, hogy pártoknak nem lehet köze a civileknek adandó közpénzeknek. „Márpedig a szocialisták most közel akarnak férkőzni ezekhez a milliárdokhoz, és láthatóan örülnének, ha saját maguk között oszthatnák el ezeket – tette hozzá a fideszes képviselő, aki szerint ez nem megengedhető. Halász kiemelte: 7 milliárd forintról van szó, ami szociális, kulturális, egészségügyi, környezetvédő egyesületeknek jár, és nem a szocialistáknak. „A legjobb az lenne, ha az MSZP-sek betartanák a törvényt, és a most rendelkezésre álló pénzeket kifizetnék, mert a kormány ezeket is visszatartja” – szögezte le az ellenzéki politikus, aki feltette a kérdést: „Mi készül itt, mire készülnek a szocialisták?”

Halász János hangsúlyozta: ki kell vizsgálni, mi történik a mostani jelöltállítási folyamat során, és azt is, hogy korábban előfordult-e ilyen eset. A fideszes politikus a Társadalmi Szervezetek Bizottsága Ellenőrző Albizottságának elnökeként vizsgálatot kezdeményez jövő keddre az ügyben. „Az ülésre elhívom Göncz Kingát, a szocialisták miniszterét, és várom a tájékoztatását, hogy a testületek előző választásakor történt-e már ilyen eset, és a mostani választás kapcsán mit kíván tenni: felfüggeszti-e a folyamatot, vagy kivizsgálja azt” – nyilatkozta az MNO-nak Halász János, aki bízik benne, hogy a tárcavezető elhatárolódik az esettől.

Ahogy arról beszámoltunk, az MSZP szervezési igazgatója, Végvári Imre körlevélben szólította fel a helyi MSZP-szervezeteket és a megyei központokat, hogy minél több, hozzájuk közel állót jutassanak be az NCA majdani testületeibe. „Nagyon fontos, hogy minden erőnkkel részt vegyünk a jelöltállítási folyamatban, a hozzánk közelálló, baloldali civil szervezetek regisztrálásában, tekintettel arra, hogy a megválasztott elektorok mandátuma 3 évre fog szólni, így az elkövetkező időszak forráselosztásában döntő szerepük lesz” – áll a körlevélben, mely tartalmazza azt is, hogy a Sikeres Magyarországért Mozgalom helyi erőitől is a folyamat elősegítését kérték.

Nyakó István, az MSZP szóvivője az Index megkeresésére nem cáfolta a körlevelet, és természetesnek nevezte, hogy pártjának a civilekkel is van kapcsolata. A szóvivő szerint nem újdonság és nem meglepő, hogy vannak olyan civil szervezetek, amelyek a baloldallal szimpatizálnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.