Civiliket vádol a miniszter

A Nemzeti Civil Alapprogram hitelességét és tisztaságát veszélyezteti, szükségességét pedig megkérdőjelezheti az NCA tanácsa, amennyiben nem szigorít az összeférhetetlenségi szabályokon - véli Göncz Kinga. Az esélyegyenlőségi miniszter levelében részrehajlással vádolja a civil delegáltakat.

MNO
2005. 09. 23. 7:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levelet írt a közelmúltban a Nemzeti Civil Alapprogram tanácsának Gönz Kinga, melyben a civil alapprogram működésével kapcsolatos kifogásait vette sorra. Az esélyegyenlőségi miniszter úgy látja, a pályázatokból hiányoznak az elbírálás szempontjai, így a szervezetek számára nem világos, hogy a gyakorta azonos tartalmú és értékű pályázatok közül az egyik miért nyer, a másik meg miért nem – cikkezik a Népszabadság.

Az NCA tanácsba és a kollégiumokba beválasztott szervezetek „feltűnően magas támogatásokat kaptak, semmiféle önkontroll nem érvényesül, és ez kialakítja azt a képet, hogy az NCA civil delegáltjai önmaguknak osztják a pénzt” – idézi a lap a miniszter levelét. Göncz Kinga továbbá arra is kitér, hogy tavaly négy olyan szervezet volt, amely a különböző kollégiumokhoz benyújtott pályázatok révén elnyerhető lehető legmagasabb összeget, 18 millió forintot kapott. E négy szervezet közül kettő az NCA tanácsához, valamint az egyik kollégium két-két tagjához kötődik. Az egyik kollégiumban a tagokhoz köthető kilenc szervezet mindegyike elnyerte a kért összeget, ebből négy a kollégium által adható maximumot – véli az esélyegyenlőségi miniszter.

A civil alapprogram tizenegy kollégiuma közül egy-kettőnél biztosan akadnak problémák – ismerte el a Népszabadság kérdésére Farkas István, az NCA tanácsának tagja, aki hozzátette: a helyzet azonban még mindig jobb annál, mint amikor politikai pártok bírálták el a pályázatokat.

Göncz Kinga azt kéri a tanácstól, tegyen javaslatot az összeférhetetlenségi szabályok szigorítására, ellenkező esetben aláássa az NCA hitelességét és tisztaságát, továbbá megkérdőjelezi szükségességét – fogalmaz levelében a miniszter. A Népszabadság szerint ebből az következik, hogy akár meg is szűnhet az NCA.

A tanács egyébként azt kérte Göncz Kingától, hogy mentesítse az NCA-t a maradványképzési kötelezettség alól, ami miatt több milliárd forinttal kapnak kevesebbet a civil szervezetek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.