Fejtiék már megint figyeltetnek

Újabb jövedelmező állami megbízást kapott a volt MSZMP KB-titkár Fejti György cége, amely ezúttal a kormányautók műholdas védelmére kapott megrendelést a MeH-től. A megbízás érdekessége, hogy Fejti társasága pontosan figyelemmel követheti a kormányautók mozgását – egy esetleges kormányváltás után is.

Magyar Nemzet
2005. 09. 16. 8:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizalmi megrendelést kapott a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) irányítása alatt álló Központi Szolgáltatási Főigazgatóságtól (KSZF) a volt MSZMP KB-titkár Fejti György cége. A megbízás értelmében az Alsys 2000 Kft. kormányautóknak nyújt műholdas védelmet, ezzel pedig a társaság olyan belső információk birtokába juthat, amelyek azt mutatják meg, hogy az adott kormányzati autó mikor és hol tartózkodik, sőt az erre vonatkozó adatok utólag is visszakereshetők. Az állami megrendelés pikantériája, hogy a szolgáltatás egy esetleges jövő évi kormányváltás után is fennmaradhat, azaz a Fejti ügyvezetése alatt működő cég pontosan figyelemmel kísérheti az új kormányhoz tartozó autók mozgását is. Ali Csaba, az Alsys 2000 Kft. értékesítési igazgatója a Magyar Nemzet érdeklődésére elismerte: társaságuk végzi bizonyos kormányzati gépkocsik védelmét, s az erre vonatkozó megbízást a KSZF-től kapták.

Lapunk szerette volna megtudni Schäffer Istvántól, a kancelláriához tartozó KSZF főigazgatójától, milyen időtartamra és miért éppen az Alsys Kft.-nek adták a megbízást, ám kérdéseinkre a többszöri érdeklődés ellenére lapzártáig nem érkezett válasz. Információink szerint Fejti cége a megbízáshoz nyílt pályáztatás nélkül jutott hozzá.

Nem tartom biztonságos megoldásnak, hogy egy magáncég is rendelkezhet a kormányzati járművek mozgásáról információkkal, ugyanakkor nem meglepő a cég kiválasztása, amely egy jól bevált kapcsolat folytatása – értékelte az Alsys Kft. megbízását Répássy Róbert (Fidesz), a parlament nemzetbiztonsági bizottságának tagja. – Nem emlékszem olyan napirendi pontra, amelyben a bizottság a közbeszerzési eljárás alóli felmentést tárgyalta volna ebben a témakörben – tette hozzá a politikus, aki szerint egy magára valamit is adó állam maga szervezi meg az ilyen típusú védelmet is.

Arra a kérdésünkre, hogy a céget nemzetbiztonsági szempontból ellenőrizték-e, a Nemzetbiztonsági Hivatal név nélkül nyilatkozó illetékese a mai napra ígért választ.

Fejti György előtt nem ismeretlenek a bizalmas állami információk: ahogyan arról a hvg.hu korábban beszámolt, a rendszerváltás előtt maga is azok közé az állampárti vezetők közé tartozott, akik rendszeresen megkapták a Belügyminisztérium és az azon belül működő állambiztonsági szervek szigorúan titkos információs jelentéseit. 1987-től a rendszerváltásig az MSZMP Központi Bizottságának titkáraként Fejti éppen az állambiztonságért, a védelemért és a belügyekért volt felelős.

Az Alsys Kft. neve 2003-ban vált ismertté, mikor is a Magyar Posta Rt. – közbeszerzési pályázat kiírása nélkül – 177 millió forintos üzletet kötött a céggel biztonsági táskák szállítására. A megbízást akkor többen igen megkérdőjelezhető tranzakciónak tartották.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.