Magyar technológiával, magyar pálinkamesterek főznek pálinkát a kínaiaknak hamarosan az ország két nagyvárosában. Mivel a magyar pálinkát nem éri meg a távoli országba szállítani – hiszen a magyar termelési költségek és a szállítás többszöröse lenne az ottani előállítás kiadásainak – ezért a magyar szakemberek költöznek az ázsiai országba, hogy ott helyben állítsák elő a pálinkát. Egy közös kínai–magyar vegyesvállalat már létre is jött, egy pálinkafőző üzem pedig már sikeresen működik Pekingben – cikkezik a Magyar Hírlap.
A magyar többségi tulajdonban lévő üzemben évi 180 ezer palackot készítenek, ezzel azonban már nem tudják kielégíteni az egyre növekvő igényeket. Ezért a magyar befektetőcsoport Szecsuán tartomány fővárosában, Csengtuban és a Shanghajtól északra fekvő Csöciang városban két, egyenként négyszázezer palack éves kapacitású pálinkafőző üzemet épít és nyit meg hamarosan. A gyárak irányítására magyar szakemberek utaznak Kínába, a pálinkafőzést pedig agárdi pálinkafőző mesterek irányítják majd.
A kínai–magyar pálinka a jobb eladhatóság érdekében kínai márkanevet és címkét visel, de a feliratokon jelzik, hogy magyar technológiával készült italról van szó. Az alapanyag a hazaihoz hasonlóan alma, szilva és barack. A pálinkát helyi fogyasztásra szánják, exportra nem kerül – írja a lap.
(Magyar Hírlap)
Feketében divatozik a Land Rover
