ÁSZ: nem megbízható a MIÉP elszámolása

A Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) a 2003-2004. évi tevékenységét jogszerű forrásokból fedezte, ám a párt gazdálkodásáról nyilvánosságra hozott éves pénzügyi beszámolók nem mutatnak teljes körű, megbízható képet - tartalmazza a párt gazdálkodásáról készített Állami Számvevőszéki (ÁSZ) jelentés.

MNO
2005. 10. 13. 15:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párt számvitel előírásait 2003. január 1-től módosította, s ebben már figyelembe vette a számvevők előző jelentésében tett megállapításait. Ennek ellenére a vizsgálat számos hibát, jogszabálysértést fedett fel – szögezi le az ÁSZ vizsgálata. Az ÁSZ jelentése szerint a MIÉP gazdálkodásában a teljesség és a valódiság számviteli alapelve sérült, mivel 2003-ban a párt szervezeteinek közel 22 százaléka, míg 2004-ben 50,5 százaléka nem számolt el bevételeivel és kiadásaival. A beszámolók a nem pénzbeni vagyoni hozzájárulások értékét sem tartalmazzák.

Az ÁSZ vizsgálat megállapította: sérült a bizonylati fegyelem, mivel 2004-ben előfordult, hogy a gazdasági tranzakciók számla vagy belső bizonylat nélkül teljesültek. A MIÉP szervezeteinek pénzforgalmi bizonylatolásában nem érvényesültek következetesen a számviteli törvényben meghatározott alaki és tartalmi követelmények. A párt – a törvényi szabályozás ellenére – nem vont le adóelőleget a 2003-ban kifizetett magán telefonhasználat költségtérítése után, és nem teljesítette az adózás rendjéről szóló törvényben előírt adatszolgáltatást sem.

hvg.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.