Szombathelyen az a tapasztalatunk, hogy vannak nagyon igényes és kevésbé igényes üzletek – fogalmazott dr. Stánitz Éva, a megyeszékhely tiszti főorvosa. Változatlanul a takarítással van a legtöbb probléma, illetve azzal, hogy az eladók a közvetlenül fogyasztásra szánt élelmiszereket védőkesztyű nélkül fogják meg.
Ugyanakkor az is jellemző, hogy a kisvállalkozások egyre kevesebb alkalmazottal működnek, így nem jut idő mindenre. Emellett szép számmal fordulnak elő minőségvédelmi bírságok is. „Termékenként 50 ezer forint, amit a jogszabály megenged: tehát például egy tejföl, meg egy gesztenyemassza azonnal 100 ezer forint, ha lejárt a szavatossága.”
Ennek azonban a nagyobb cégeknél nincs meg a megfelelő visszatartó ereje, hiszen némi túlzással élve, ez a multiknak aprópénz, míg a kisebbek egy ilyen bírság hatására akár lehetetlen helyzetbe is kerülhetnek. Stánitz Éva elmondta: a higéniát szolgáló úgynevezett HACCP rendszer sem váltotta be igazán a hozzáfűzött reményeket. „A HACCP dokumentáció csaknem teljes körűen megvan, de működtetve nincsen.”
Orbán Balázs: Olyan közösségi terekre van szükség, ahol nem a gúny, a szétverés és a sunyiság az úr
