Nem jött be a HACCP?

Nem sokat változott az üzlettulajdonosok hozzáállása az uniós jogszabályokhoz. A takarítással van a legtöbb gond - közli a Magyar Rádió.

MNO
2005. 10. 24. 6:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombathelyen az a tapasztalatunk, hogy vannak nagyon igényes és kevésbé igényes üzletek – fogalmazott dr. Stánitz Éva, a megyeszékhely tiszti főorvosa. Változatlanul a takarítással van a legtöbb probléma, illetve azzal, hogy az eladók a közvetlenül fogyasztásra szánt élelmiszereket védőkesztyű nélkül fogják meg.

Ugyanakkor az is jellemző, hogy a kisvállalkozások egyre kevesebb alkalmazottal működnek, így nem jut idő mindenre. Emellett szép számmal fordulnak elő minőségvédelmi bírságok is. „Termékenként 50 ezer forint, amit a jogszabály megenged: tehát például egy tejföl, meg egy gesztenyemassza azonnal 100 ezer forint, ha lejárt a szavatossága.”

Ennek azonban a nagyobb cégeknél nincs meg a megfelelő visszatartó ereje, hiszen némi túlzással élve, ez a multiknak aprópénz, míg a kisebbek egy ilyen bírság hatására akár lehetetlen helyzetbe is kerülhetnek. Stánitz Éva elmondta: a higéniát szolgáló úgynevezett HACCP rendszer sem váltotta be igazán a hozzáfűzött reményeket. „A HACCP dokumentáció csaknem teljes körűen megvan, de működtetve nincsen.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.