Négyszáz megkérdezett éttermből 85 esetében érkezett válasz, és ezek közül mindössze három étterem jelezte, hogy felszámol szervizdíjat, további négy vendéglátó helyen pedig mérlegelik a díj bevezetését. A válaszadók döntő többsége úgy látja, hogy hiányzik a vásárlóerő a csaknem tízszázalékos áremeléshez, ami a felszolgálási díj leépítésével járna, illetve nem tudnák kigazdálkodni a díjat abban az esetben, ha azt az árrés terhére vezetnék be – véli Thurzó Béláné, az MVI gazdasági alelnöke. Néhány válaszadó pedig adójogi bizonytalansággal indokolta a szervizdíj bevezetésével kapcsolatos halogató vagy éppen elutasító álláspontját.
Állításuk szerint ugyanis nem fogalmaz egyértelműen a jogszabály arról, hogy bérköltségként vagy egyéb személyi jellegű kifizetésként kell-e elszámolni a díjat. Ez a felszolgálók járandóságát illetően sem mindegy, mivel a rendelkezés szerint a közteherrel csökkentett összeget kell megkapniuk. Az MVI egyébként egy hónappal ezelőtt fordult a PM-hez a helyzet tisztázásáért, választ azonban még nem kaptak.
A gazdasági alelnök szerint az előzetesen becsült 10-15 százalékos bevezetési arányt biztosan nem éri el a szakma, borravalót is egyre kevesebb vendég ad, a fogyasztás 2-5, legfeljebb 10 százalékának megfelelő mértékben.
(Napi Gazdaság)
A Maribor lekontrázta a Paksot, amely tanult a kolozsvári leckéből
