Bíróság előtt Lendvai Ildikó volt kampányfőnöke

Befolyással való üzérkedés miatt áll a bíróság elé Csonka Gábor MSZP közlei vállalkozó, Lendvai Ildikó (MSZP) volt kampányfőnöke. Az eljárás további vádlottja idősebb és ifjabb Jónás Csaba, akik a Magyar Nemzeten keresztül hozták nyilvánosságra a terézvárosi vagyonkezelőnél történt korrupciós ügyet. Az építési vállalkozókat aktív vesztegetéssel vádolják.

MNO
2005. 11. 09. 8:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető volt kampányfőnöke befolyással való üzérkedés miatt áll a bíróság elé. Mint emlékezetes: a Magyar Nemzet tavaly megírta, hogy vádemelési javaslattal továbbította a Fővárosi Főügyészség (FF) részére a BRFK vizsgálati osztálya a terézvárosi vagyonkezelő körül kirobbant vesztegetési ügy aktáit. A bűncselekmény elsőrendű terheltje Csonka Gábor MSZP közeli vállalkozó, Lendvai Ildikó frakcióvezető egykori kampányfőnöke.

A nyomozás a Magyar Nemzet tényfeltáró írását követően indult meg egy hangfelvétel alapján, amelyen Csonka elismeri, hogy ötmillió forint kenőpénzt vett át idősebb és ifjabb Jónás Csaba építési vállalkozóktól, akik a volt kampányfőnök közbenjárásával a terézvárosi vagyonkezelővel szemben fennálló ötvenmillió forintos követelésüket akarták megszerezni. A kazettán hallható: Csonka egy telefonbeszélgetés során kijelenti, hogy a pénzt Kékesi Tibor szocialista honatyának továbbította. Ezt a képviselő cáfolta, mondván, hogy nem ismeri Csonkát, csak visszaéltek a nevével és rágalmazzák. Jónásék ugyanakkor plusz egymillió forintot fizettek azért, hogy a 2002-es önkormányzati vezetőváltás után is kaphassanak munkát a baloldali többségűvé vált kerülettől. A vállalkozók elmondása szerint a megrendelések fejében minden munka után tíz százalékot kellett volna egy bankszámlára átutalniuk az MSZP-nek.

Az ügyészség korábbi állásfoglalása szerint azzal, hogy Jónásék a Magyar Nemzeten keresztül hozták a hatóság tudomására a vesztegetés tényét, nem tettek eleget a törvényben előírt kötelezettségüknek, ezért őket aktív vesztegetéssel gyanúsították meg a nyomozók.

Az ügy kirobbanásának idején, 2004-ben Csonka úgy nyilatkozott: Jónáséktól semmiféle juttatást nem kapott, és nem intézte ügyeiket az önkormányzatnál, noha valóban kértek tőle segítséget, de ő kijelentette, hogy a terézvárosi vagyonkezelő ellen folyó rendőrségi eljárás miatt nem lehet és nem kíván semmit tenni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.