Civil pályázati pénzeket kap a kormányközeli „holdudvar”

Dacára annak, hogy a sokadik ígéret ellenére sem kapta meg az idei évre járó működési hozzájárulást az év elején pályázó hazai civil szervezetek többsége, a támogatási pénzekért felelős tárca vezetője, Göncz Kinga által korábban vezetett két alapítvány 14,5 millió forinthoz jutott, míg az egyik MSZP-káder lényegében saját szervezetének adott támogatást.

Magyar Nemzet
2005. 11. 04. 23:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) hétmilliárd forintos előirányzatát a kormány tartalék- és maradványképzési utasításai miatt csak az év végére és jövőre utalják át jogosultjainak, a civileknek. Idén év végén a pénz 60 százalékára számíthatnak, a fennmaradóra csak jövőre. Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium háttérintézményeként működő Mobilitás által szétosztandó 428 millió forintot eddig szintén hiába várták az ifjúsági táborozásokat, kulturális vagy egészségmegőrző rendezvényeket szervező társaságok, pénzüket a kormányzati takarékossági intézkedések miatt nem kapták meg. Sőt, a Mobilitás saját fenntartóját, a Göncz Kinga által vezetett tárcát tette felelőssé az utalások elmaradásáért: „Sajnálattal tudatjuk, hogy a Mobilitás szeptember eleje óta nem kapta meg a pályázati támogatások forrását az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumtól, ezért nem tudta átutalni a megítélt támogatási összegeket sem.” Korábban Bányai Péter Mihály, a Társadalmi Konföderáció elnöke azt is bejelentette, hogy a késedelmes kifizetések miatt több szervezetet már kilakoltatás fenyeget.

Mindeközben a szocialista Hanti Vilmos által vezetett Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma 4,1 millió forintra számíthat a Nemzeti Civil Alapprogram közép-magyarországi kollégiumától, holott ezek a régiós kollégiumok az esetek nagy többségében néhány százezres támogatást ítélnek oda. Az is furcsa, hogy egy országos szervezet folyamodjon regionális támogatásért, de az különösen meglepő, hogy az NCA közép-magyarországi kollégiumának, tehát a pénzelosztó testületnek maga Hanti Vilmos, az MSZP emberjogi és gyermektagozatának elnöke is tagja.

Göncz Kinga miniszter pedig nemcsak mint a civil pályázati pénzek elosztásáért végső soron felelős miniszterként érintett a támogatási összegek kapcsán, hanem egykori alapítványai által is. Életrajzából kiderül: „az Autonómia és a RÉS Alapítvány kuratóriumának elnöke, tagja a Soros Alapítvány kuratóriumának”. Az Autonómia és a RÉS alapítványok 2004-ben és idén mintegy 14,5 millió forintban részesültek, illetve részesülnek a Nemzeti Civil Alapprogram révén. A támogatások jelentős részét már felvette a két alapítvány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.