időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Gyurcsány: Magyarország bio-üzemanyag nagyhatalommá válhat

MNO
2005.11.26. 16:31

A miniszterelnök a MOL Rt. vezetőivel tartott megbeszélése után kijelentette: a lakossági gázellátás legalább annyira szociális kérdés, mint piacgazdasági, éppen ezért ezen a területen hosszabb távon fenntartják a kompenzációs rendszert, ezért január elsejétől nem emelkednek a lakossági gázárak.

Gyurcsány Ferenc MOL Rt. vezetőivel tartott megbeszélése után megerősítette, hogy január elsejétől nem emelkednek a lakossági gázárak.

A miniszterelnök kijelentette: a lakossági gázellátás legalább annyira szociális kérdés, mint piacgazdasági, éppen ezért ezen a területen hosszabb távon fenntartják a kompenzációs rendszert.

Hernádi Zsolt, a Mol Rt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a Mol-nál megtörtént a téli felkészülés, még ha hideg tél lesz is, a vállalat biztosítani fogja a gázellátást. Utalt arra, hogy a gázár-kompenzáció költségvetési pénzből történik, a büdzsébe pedig a Mol befizeti a maga bányajáradékát, részben ez képezi a kompenzációs rendszer alapját. Nyilvánvalóan vannak olyan rétegei a társadalomnak, amelyeket támogatásra szorulnak, ám ez kormányzati, nem vállalati felelősség – mondta Hernádi Zsolt.

A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországnak Európa egyik legjelentősebb bioüzemanyag-előállítójává kell válnia, aminek érdekében a kormány január végéig előterjesztést készít.
Hozzátette: a magyar mezőgazdaság szerkezetváltásának részeként lehetne áttérni a bioüzemanyag előállításhoz szükséges növények termesztésére.

Gyurcsány Ferenc közölte, a bio-üzemanyag előállításával kapcsolatos tervekkel összefüggésben abban állapodtak meg Hernádi Zsolttal, hogy közreműködnek a kormányelőterjesztés elkészítésében, hiszen a bio-üzemanyagok aránya az új uniós szabályozás szerint meg fogja közelíteni az 5 százalékot az összes üzemanyagban, ez pedig hatalmas fejlesztési igényt jelent. 2007-től az uniós előírások szerint 4,2 százalékra kell emelni a biokomponensek tartalmát az üzemanyagokban. A kabinet elképzelései szerint a fejlesztés a következő Nemzeti Fejlesztési Terv keretein belül valósulna meg.

Szerinte Magyarország földrajzi, éghajlati adottságai olyan program elindítását teszik lehetővé, amellyel nemcsak a Magyarországon szükséges mennyiség előállítása valósulhat meg, de Magyarország bio-üzemanyag nagyhatalommá válhat Európában.

Fidesz: A Medgyessy-Gyurcsány-kormány ismét mellébeszél

A Medgyessy-Gyurcsány-kormány ismét mellébeszél, hiszen a gázárakra vonatkozó ígéretét ugyanúgy nem tartotta be, ahogy a 619 ígéretének zömét sem. Medgyessy Péter, Lendvai Ildikó és Gyurcsány Ferenc ugyanis többször megígérte, hogy nem lesz gázáremelés. A luxusbaloldal kormánya 2002 óta mégis, közel 67 százalékkal növelte a lakossági és 117 százalékkal az intézményi gáz árát – reagált a fideszes képviselő, Lázár Mózes Gyurcsány szavaira.

Lázár szerint a gázárkompenzáció is a Medgyessy-Gyurcsány-kormány érzéketlenségéről tesz tanúbizonyságot, hiszen figyelmen kívül hagyja a szociális szempontokat, ahogy egy átlagos magyar család reális gázfogyasztásáról sem vesz tudomást és ezért a nagycsaládosok helyzetén sem segít. Ha Gyurcsány Ferenc valóban szívén viselné a lakossági energiaárak mértékét, akkor támogatta volna a Fidesz által javasolt Nemzeti Garanciatörvényt, amely biztosította volna, hogy az energiaárak ne emelkedjenek az éves átlagos infláció felett – jelentette ki. Másrészt -–ahogy a Fidesz javasolta – haladéktalanul lépéseket tett volna a villamos-energiával kapcsolatos luxusprofit letörése érdekében – folytatta a képviselő. A fentiek alapján egyértelmű, hogy változásra és új gazdaságpolitikára van szükség annak érdekében, hogy az emberek mindennapi életét befolyásoló gáz-, üzemanyag- és villamosenergia-árak kiszámíthatóak és elviselhetőek legyenek – írja a közlemény.

(radio.hu, magyarorszag.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.