időjárás 14°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Péntekig nyomoznak pazarlás ügyében a gazdasági tárcánál

Magyar Nemzet
2005.11.22. 23:04

Pénteken fejeződik be az a nyomozás, amit hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt folytat a rendőrség a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium útgazdálkodási és koordinációs igazgatóságánál. Ennek vezetője Horváth László, aki Kóka János üzlettársa volt.

Pénteken fejeződik be az a nyáron kezdődött nyomozás, amit hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt folytat a rendőrség a gazdasági tárca útgazdálkodási és koordinációs igazgatóságánál. Az igazgatóságot Kóka János volt cégétől, az Elender Rt.-től átigazolt Horváth László vezeti, akit a miniszter e szavakkal nevezett ki: „Nagyon örülök annak, hogy ilyen szakembert sikerült az államigazgatásba csábítani.” Horváth egyébként felügyelőbizottsági tagja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) tulajdonában lévő Vas Megyei Állami Közútkezelő Kht.-nak is.

A BRFK gazdaságvédelmi osztálya a minisztériumtól korábban iratokat, szerződéseket, beszerzésről szóló dokumentumokat kért, mivel a gyanú szerint az intézet új vezetői pazarlóan gazdálkodtak, például több tíz millió forintot költöttek indokolatlanul gépkocsikra, irodai berendezésekre.

Horváth László elmondta: a sajtóból értesült a rendőrségi nyomozásról. Azzal magyarázta az esetet, hogy működése bizonyos érdekeket sért a minisztériumban, ezért fordulhattak néhányan a rendőrséghez. Állítása szerint már alig néhány héttel kinevezése után hallott arról, hogy néhányan megpróbálják lejáratni, és jelentéseket készítenek ellene.

Kóka János november 8-i parlamenti meghallgatásán modellértékűnek nevezte minisztériuma szervezetének és személyi állományának átalakítását. A miniszter a napokban a közigazgatással kapcsolatban kijelentette, hogy véget kell vetni a „cifra nyomorúságnak”, nem kell teniszpályákat, fitnesztermeket működtetniük a minisztériumoknak, miközben a közszolgáltató feladatuk némelyikének ellátására nem jut elég pénz. A politika azért elégedetlen a közigazgatással, mert nem tud elegendő pénzt előteremteni annak hatékony működtetésére – fejtette ki Kóka János. Kinevezésekor Horváth László is céljai között említette, hogy a csökkenő költségvetésből elsősorban szervezet-korszerűsítéssel és hatékonyságjavítással lehessen megoldani a hazai úthálózat fenntartását és fejlesztését.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.