Tízmilliókat költ a HM egyik cége tanácsadásra és átvilágításra

Tanácsadásra és átvilágításra költ több tíz millió forintot a honvédelmi tárca üdültetéssel foglalkozó társasága, miközben a honvédségi üdülők nagy részét felszámolják és értékesítik. A szaktárca állítása szerint éppen a szervezeti átalakítás miatt van szükség külső tanácsadókra.

Magyar Nemzet
2005. 11. 20. 23:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tíz millió forintot fizetett ki magáncégeknek a Honvédelmi Minisztérium (HM) által létrehozott HM ReCreativ Kht. stratégiai tanácsadásért és átvilágítás címén – tudta meg lapunk. Forrásunk szerint ez azért is különös, mert a szaktárca üdültetéssel foglalkozó társaságának kezelésében lévő számos üdülőnek csupán a töredékét tartja meg a honvédség. Úgy tudjuk, a HM jelenleg alakítja át üdültetési rendszerét, és ezért eladja a Bánkon, Dunapatajon, Nyíregyházán, Szolnokon, Balatonlellén, Balatonberényben, Balatonbogláron, Fadd-Domboriban, Tatán, Tiszacsegén, Tiszakécskén lévő üdülőit, és meg kívánnak szabadulni más csapatpihenőktől is.

A HM üdülésszervező társaságának dolgozó külső „tanácsadók” között több kis alaptőkével rendelkező vállalkozás van, és egy könyvvizsgáló magánvállalkozó is, aki már egy másik HM-társasággal is kapcsolatba került. A HM ReCreativ Kht. 9 millió forintot fizetett ki 2005. február vége és május 31. között például a StrategArt Bt.-nek, amely többek között „stratégiai és üzletviteli tanácsadást” végzett ezért az összegért. A szaktárca társaságának „kommunikációs folyamatait elemezte” és PR-stratégiáját dolgozta ki a Domin-Art Tanácsadó és Szolgáltató Kft., amely augusztustól decemberig több mint 11 millió forintot vehetett fel ezért a tevékenységért. Csaknem négy és fél millió forintot kapott Derzsi György egyéni vállalkozó az üdültetési társaság működésének ellenőrzéséért és az ehhez kötődő gazdasági tanácsadásért, a Silicon Dreams Kft.-nek pedig kétmilliót fizettek ki informatikai átvilágításért.

Mikor új vezetés vette át a HM ReCreativ Kht.-t, szerették volna tisztán látni a szervezet működését és az ott zajló gazdasági folyamatokat. Ezért kértek fel olyan külső cégeket átvilágításra és szakmai tanácsadásra, amelyek tárgyilagosabban tudták ezt a munkát elvégezni – közölte lapunkkal Bocskai István. A HM szóvivője hozzátette: az Állami Számvevőszék is azt ajánlotta, hogy minden szervezeti átalakításhoz végeztessenek tanulmányokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.