Magánkórház közpénzből: támogatás egy privatizált intézménynek

Több tíz millió forintos állami támogatást kapott fejlesztésre a privatizált kiskunhalasi kórház. A szakmai szervezetek szerint indokolatlan közpénzt juttatni olyan intézménynek, amelynek működtetését éppen azért adták magáncég kezébe, hogy a korszerűsítéseket az saját tőkéből fedezze. Eközben a kórház gazdálkodását a rendőrség vizsgálja.

Magyar Nemzet
2005. 12. 15. 23:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiskunhalasi kórház sürgősségi betegellátó osztálya építészeti kialakítására és a műszerek, berendezések beszerzésére kapott harmincmillió forintot. Szakemberek között elvi vita kezdődött arról, hogy miért kapott költségvetési pénzt egy olyan intézmény, amelynek működtetését annak reményében adták magáncég kezébe, hogy az saját forrásból fejlesszen. A magánüzemeltetés egyébként azt jelenti, hogy az ingatlan az önkormányzat tulajdonában marad, csak a működtetést veszi át a magánvállalkozás: így a céget illetik az intézmény bevételei, amelyért megfelelő ellátást kell biztosítania.

Jogszabály nem tiltja ugyan, hogy egy magáncég által üzemeltetett kórház állami támogatást kapjon, a döntés etikailag mégis megkérdőjelezhető – vélekedett Heves István, a kormány tanácsadó szervének, a Nemzeti Egészségügyi Tanácsnak az elnöke. A magáncég ugyanis többek között azt vállalta az üzemeltetési jogért cserébe, hogy saját forrásból fejleszti az intézményt – tette hozzá. Hasonlóan vélekedett Golub Iván, a Magyar Kórházszövetség elnöke is. Úgy látja: a szűkös forrásokból nem magánüzemeltetésű intézményeket kell támogatni, kivéve, ha a területi ellátási érdek azt különösen indokolja. Havas Szófia, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista tagja általánosságban annyit mondott: ő sem tartja helyesnek, ha magánműködtetésű intézmények állami pénzt kapnak a korszerűsítéshez.

Az Orbán-kormány egészségügyi minisztere, Gógl Árpád elvileg elfogadhatónak tartja a költségvetési támogatást, ha az egészségügyi tárca a sürgősségi ellátóhálózat rendszerszerű fejlesztésére szánja. Persze akkor sem szabad elfelejteni – tette hozzá –, hogy a magánberuházó saját tőkebevonást ígért.
Többen kifogásolták, hogy az intézmény gazdálkodását az ügyész-ség és a rendőrség is vizsgálja, miután súlyos szabálytalanságokról kaptak bejelentést. Gógl Árpád is úgy látja: meg kellett volna várni a vizsgálat lezárultát, mielőtt odaítélik a pénzt.

Kiss József, a kiskunhalasi kórház megbízott főigazgatója lapunknak úgy nyilatkozott: szabályszerűen adták be a pályázatukat. A tender kiírásában ugyanis nem szerepelt kizáró okként sem a magánüzemeltetés, sem pedig a folyamatban lévő rendőrségi vizsgálat. Mint mondta: ugyanúgy kapják a finanszírozásukat az egészségbiztosítótól, mint az önkormányzati vagy állami fenntartású intézmények.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.