Uj Péter: Halászléirányba elkötelezett magyar családok

MNO
2005. 12. 28. 8:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Uj Péter: A halászléirányba elkötelezett magyar családokra másféle veszélyek is leselkednek, nem csak a romos állapotban lévő magyar gasztronómiai kultúra, amely még mindig az inkább mennyiség- és igénytelenségorientált szocialista vendéglátóipar diszciplínarendszerén nyugszik.

Ebben a diszciplínarendszerben érvényes az a receptszerűség is, amelyet a lakosság jelentős százaléka a halászlé receptjének vél, és amely előírja, hogy nagyobb mennyiségű olcsó halból főzzünk valami trutyit, amit aztán átpasszírozva a lé sűrítéséhez használunk fel, mintha egy levesnek a sűrűség adná az értékét. Nézem szomorúan karácsony előtt busafarkakat és halbelsőség néven árusított valószínűtlen véres (jó esetben csak véres) trutyit vásárló honfitársaimat, és magamban sírok. (Ceterum censeo: a busa nevű halat kultúrember a konyhájában nem tűri meg; biztos teszt arra, hogy egy szakácskönyv szélhámosság-e vagy tényleg értékes munka: van-e benne busarecept? Ha van, azonnal kidobni!)

(Népszabadság, 2005. december 28.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.