Újabb zsíros üzlet Erdősnek

Nettó 1,7 milliárd forintos megbízást kapott az Erdős Ákos érdekeltségébe tartozó Állami Nyomda Rt. a BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivataltól, amelyért a következő öt esztendőben évi 900 ezer darab gépjárműtörzskönyvet kell leszállítania, és el kell végeznie az okmányok lézergravírozását. A szolgáltatásért nem volt túl nagy a verseny, mivel csak a győztest hívták meg a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásra.

Magyar Nemzet
2005. 12. 19. 10:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárással választották ki a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök volt üzletfeléhez, Erdős Ákoshoz köthető Állami Nyomdát évi 900 ezer darab (plusz-mínusz negyven százalék) gépjárműtörzskönyv gyártására, illetve azok lézergravírozására – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. A kiíró BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal a következő öt esztendőre szóló szolgáltatás értékét nettó 1712 millió forintra becsülte.

A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárási formát (vagyis a közbeszerzés megkerülését) a hivatal azzal indokolta, hogy az okmányvédelmi kategóriába sorolt biztonsági okmány esetében a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Szakértői Intézetével engedélyeztetni kell az érvényesítés és a kitöltés eszközeit. „A biankó gépjárműtörzskönyv megszemélyesítéséhez, érvényesítéséhez az Állami Nyomda Rt. tulajdonában és üzemeltetésében lévő lézergravírozó berendezést engedélyezte a szakszolgálat közigazgatási határozatában” – olvasható az indoklás. Ugyanakkor arról nem beszélnek, hogy más nyomda tulajdonában lévő lézergravírozó berendezésre adott-e engedélyt a szakszolgálat.

Tóth András polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár lapunknak elmondta, hogy nyolc-tíz nagyobb nyomda működik rendszeresen együtt a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Szakértői Intézetével, de esetenként más kisebb nyomdákkal, például minisztériumi nyomdákkal is kapcsolatba kerülnek. Az államtitkár leszögezte, a szakértői intézet azt vizsgálja, hogy a gyártó alkalmas-e a munka elvégzésére, ellenőrzi a gyártás és a tárolás folyamatát, illetve engedélyezi a biztonsági okmány védelmi tervét, de az intézetnek nem feladata a gyártó kiválasztása.

A Belügyminisztérium nem válaszolt

Mint arról többször beszámoltunk, 355 milliós ajánlatával az Állami Nyomda nyerte meg az EU-konform receptek gyártására kiírt tendert, majd egy konzorcium tagjaként nyolcmilliárdos keretszerződést köthettek személyi igazolványok, lakcímkártyák, gépkocsitörzskönyvek és forgalmi engedélyek gyártására is. Ezenkívül az Állami Nyomda alvállalkozóként lett befutó az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet által vetőmagcímkék, valamint a MÁV által menetjegytekercsek gyártására meghirdetett pályázaton. Legutóbb a jövő évi autópálya-matricák gyártására kiírt tendert nyerte meg Erdős cége 273,8 millió forintos ajánlatával, de mivel az eljárás a Közbeszerzési Döntőbizottság szerint jogszerűtlen volt, ezért megbírságolták a beszerzés kiíróját.



Erdős Ákos árulja a tankönyvkiadót?

Információk szerint Erdős Ákos, Gyurcsány Ferenc egykori üzletfele máris árulja a tavaly ősszel az államtól megvásárolt Nemzeti Tankönyvkiadót – az eredeti vételárnál egymilliárd forinttal többért. A Fidesz az ügyben ma interpellálja a miniszterelnököt. A kiadó kommunikációs osztálya cáfolja az eladásról szóló híreket.

Ma interpellálja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a tankönyvkiadó állítólagos eladása ügyében Pánczél Károly fideszes képviselő. A politikus szerint a tankönyvpiac berkein belül nyílt titok, hogy az egy évvel ezelőtt privatizált Nemzeti Tankönyvkiadót máris árulja új tulajdonosa, Erdős Ákos, a kormányfő egykori üzletfele. Pánczél úgy tudja, a vevő egy külföldi kiadó, az ár pedig közel egymilliárd forinttal magasabb, mint amennyiért azt Erdős megvette az államtól. Pánczél szerint már korábban is sokakban felmerült a gyanú, hogy a kiadó elherdálásának célja az, hogy egy „jó barát” a kiadót nagy haszonnal továbbértékesíthesse.

Lapunkhoz már korábban eljutott a tankönyvkiadó eladásáról szóló hír, ám akkor azt mind két fél tagadta. A Magyar Nemzethez befutott információk szerint egyébként a lehetséges vevő a finn tulajdonú Sanoma kiadó, amely jelenleg magazinokat ad ki. Szabó György, a cég vezérigazgatója nem hallott arról, hogy tárgyalnának ilyen üzletről.

Kilincsányi Ágnes, a tankönyvkiadó kommunikációs igazgatója kérdésünkre azt írta: a tulajdonosainak nincs és korábban sem állt szándékukban megválni a birtokukban lévő Nemzeti Tankönyvkiadó részvényeitől, ezért minden lehetséges eladással kapcsolatos értesülés téves és alaptalan. Kilincsányi ugyanakkor hozzáteszi: a tankönyvkiadó és a Sanoma-csoport egyik leányvállalata hosszabb ideje együttműködik az elektronikus tananyagfejlesztés területén, így lehet, hogy ez a hamis szóbeszéd alapja.

Ismeretes: tavaly ősszel a Láng Rt. magánosította a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt.-t, ami az államnak addig évi félmilliárd forint hasznot hozott, ráadásul úgy, hogy a kétfordulós eljárás során példátlan módon nem növelte, hanem 690 millió forinttal csökkentette árajánlatát, amely így csaknem egymilliárd forinttal volt alacsonyabb, mint a tender során a legmagasabb ajánlat. Ugyanez a cég vásárolta meg 2002-ben Gyurcsány Ferenctől közvetve – az Altus Rt.-n keresztül – a Perfekt Rt.-t is, amelyben korábban a miniszterelnök maga is betöltötte a vezérigazgatói, illetve az igazgatótanácsi elnöki posztot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.