Fedőpályázat kétmilliárd forintra

Az influenza A-vírus elleni védekezésre kiírt, kétmilliárd forintos villámpályázat azért felületes, mert szakmai berkekben mindenki tudta, miről is van szó – derült ki Boda Miklós szavaiból. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) elnöke – bár a kiírásból ez nem derül ki – madárinfluenzáról beszél. Ez azért érdekes, mert a kormány korábban kereste a módját, miképpen tudja támogatni a madárinfluenza elleni vakcina kizárólagos gyártóját, az Omninvest Kft.-t.

Ottlik Judit
2006. 01. 03. 12:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még nincs döntés a december 19-én kiírt pályázat győzteséről – közölte Boda Miklós, akit Svédországban értünk utol. Az NKTH elnöke nem tudott felvilágosítást adni arról, hogy mikorra várható eredmény. Közölte, azt sem tudja, kik alkotják az elbíráló testületet. Kiderült, a grémium felállítására Rácz Jenő egészségügyi miniszter kapott felhatalmazást a kormánytól. Szerettük volna megtudni, hogy a bizottság megalakult-e már, ám az egészségügyi tárca csak mára ígért választ.

A pályázat pongyolaságára vonatkozó kérdésünkre Boda kijelentette, pandémiáról beszél az egész világ. – Mindenki számára világos, miről van szó. Magyarország jelentős eredményeket ért el a madárinfluenza elleni oltóanyag kutatása és fejlesztése területén.

Azon felvetésünkre, hogy a pályázat az influenza A-vírus okozta pandémia elleni védekezéskutatás fejlesztésére szólt, elmondta: ez annak az egyik alága. – Nem akartuk behatárolni magunkat – tette hozzá.

A Népszabadság korábban arról számolt be, hogy a kormány keresi annak a lehetőségét, miként adhat kétmilliárd forintos támogatást, illetve további kétmilliárdnyi kedvezményes hitelt a madárinfluenza elleni oltóanyag kizárólagos gyártójának.

A gyártó, az Omninvest Kft. egy olyan társaság, amely 90 százalékban egy ciprusi off-shore cég tulajdonában van. Az uniós szabályok ugyanis tiltják, hogy az állam versenyeztetés nélkül ekkora közvetlen támogatást adjon magáncégnek.

Mueller Ottmár, a Védőoltásgyártók Egyesületének elnöke elmondta: a pályázati kiírás mindenképpen megtévesztő, s a legkevésbé sem tekinthető transzparensnek. Hozzátette, amennyiben az influenza A típusáról beszélünk, beleértjük annak összes alosztályát, vírustörzsét, alvariánsait. – A pályázati felhívás szövegébe legalább zárójelesen beleírhatták volna a madárinfluenza szót, hogy a valóban szakmabeliek számára is egyértelmű legyen, mire pályáznak. Ami a madárinfluenzát és a hazai oltóanyagot illeti, tudni kell, hogy itt semmiféle új technológiáról nincsen szó, az Omninvest megkapta ugyan a vírustörzset, s kifejlesztett egy terméket. Tegyük hozzá: jelen pillanatban Magyarországon nincs ilyen termék, a madárinfluenza elleni oltóanyag még forgalombahozatali engedéllyel sem rendelkezik – fogalmazott Mueller Ottmár. Megjegyezte, itt nem azzal van a baj, hogy a kormány intézkedéseket próbál foganatosítani egy esetleges madárinfluenza elleni pandémia esetére, a probléma az, ahogyan ez a magyar gyakorlatban megvalósulni látszik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.