Fegyelmi eljárás az OGYK gazdasági igazgatója ellen

Fegyelmi eljárást indított az egészségügyi miniszter az Országos Gyógyintézeti Központ gazdasági igazgatója ellen egy gazdasági rutinellenőrzés folyományaként. Az eljárás lezárultáig a szaktárca nem nyilatkozik, melynek idejére felmentették állásából Kálmán Zoltánt. Az intézmény eközben súlyos adósságokkal küszködik.

MNO
2006. 01. 06. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fegyelmi eljárást kezdeményezett az Egészségügyi Minisztérium az Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK) gazdasági igazgatója ellen és az eljárás idejére felmentette a munkavégzés alól. Rácz Jenő tárcavezető a vizsgálat végén dönt arról, hogy felmentik-e állásából Kálmán Zoltánt.

Rácz Jenő egészségügyi miniszter elmondása szerint egy gazdasági rutinellenőrzést folytattak az OGYK-nál, mely során olyan megállapításokat jelentettek, amelyek további vizsgálatokat generáltak. Amíg a fegyelmi eljárás le nem zajlik, a szaktárca nem nyilatkozik a kérdésben – tájékoztatta az MNO-t az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya.

A központ mintegy 1,2 milliárdnyi kifizetetlen számlája van, múlt év végén pedig 215 millió forint, 60 napon túli kifizetetlen számlát kellett jelenteniük. Vályi-Nagy István, az OGYK főigazgatója elmondta, hogy év végén tartalékképzési kötelezettségük volt, és 285 millió forintot be kellett fizetniük az Államkincstárba. Ezt a pénzt visszakapták, ezért a 60 napon túli számlaállomány-növekmény gyakorlatilag megszűnt. A főigazgató szerint az adósság az alulfinanszírozottság következménye, ugyanis az Országos Egészségbiztosítási Pénztár minden kórháznál csak meghatározott mennyiségű esetet finanszíroz. A kórházban pedig tavaly 4000 esettel többet kezeltek, mint amennyit az OEP fizetett volna.

(Info Rádió, Magyar Rádió)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.