Vesztegetési per: összekötő volt az MSZP-s honatya?

A Fővárosi Bíróság tegnap folytatta annak a vesztegetési ügynek a tárgyalását, amelynek elsőrendű vádlottja Csonka Gábor, Lendvai Ildikó (MSZP) frakcióvezető korábbi kampányfőnöke, Kovács László volt pártelnök egykori titkára. A tárgyaláson elhangzott: Kékesi Tibor szocialista képviselő politikai megbízottként járt el a Terézvárosi Vagyonkezelő Rt.-nél.

Magyar Nemzet
2006. 01. 12. 9:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csonka Gábor vádlotti nyilatkozatának meghallgatásával és tanúkihallgatásokkal folytatta a büntetőper tárgyalását a Fővárosi Bíróság Kenéz Andrea vezette tanácsa. A volt kampányfőnököt vesztegetést színlelve elkövetett hivatali befolyással üzérkedéssel, a vele kapcsolatba került építési vállalkozókat pedig hivatali vesztegetéssel vádolta meg az ügyészség. Csonka Gábor tagadta bűnösségét, és fenntartotta korábban tett gyanúsítotti vallomását.

A tanúként meghallgatott Kováts József, aki a cselekmény idején a vagyonkezelő cég egyik döntéshozója volt, elmondta: a 2002-es önkormányzati választások után Kékesi Tibor, a VI. kerület szocialista országgyűlési képviselője és az ottani önkormányzat gazdasági bizottságának tagja közvetítette számára azt az informális döntést, amely szerint az előző ciklusban megrendelésekhez jutott vállalkozások ne kapjanak újabb megbízásokat.

A tanú állította, hogy Kékesi politikai megbízottként, a polgármester és helyettese tudtával járt el a vagyonkezelőnél. Ispánki László, az rt. volt vezérigazgatója úgy nyilatkozott: Csonkával először akkor találkozott, amikor egy cégnek munkát kérve kereste fel, Kékesivel pedig csak pártbeli kapcsolata volt.

A vádirat szerint Csonka ötmillió forint kenőpénzt vett át az MSZP Köztársaság téri székházában lévő bérelt irodájában idősebb és ifjabb Jónás Csaba építési vállalkozóktól azt ígérve, hogy közbenjárásával a vagyonkezelő kifizeti ötvenmillió forintos jogos követelésüket. Az átadáskor Csonka Gábor azt állította, hogy az összeget Kékesi Tibornak továbbítja – áll a vádiratban. Jónásékat – miután elsőként nem a rendőrséghez fordultak, hanem lapunkon keresztül hozták nyilvánosságra a bűncselekmény tényét – társtettesként elkövetett vesztegetéssel vádolják. A tanúként idézett Kékesi nem jelent meg a tárgyaláson, amely pénteken folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.