Jogerősen felmentették Berkecz Máriát

Befejeződött az Orbán-kormány idején kötött szerződések miatt indított utolsó büntetőeljárás is. A Pesti Központi Kerületi Bíróság bűncselekmény hiányában felmentette a hűtlen kezelés vádja alól Berkecz Máriát, a Millenáris Kht. egykori ügyvezetőjét és felettesét, Bártfai Béla volt államtitkárt. Ezzel teljessé vált a 37 eljárást kezdeményező Keller László kudarca.

Magyar Nemzet
2006. 03. 20. 23:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Berkecz Mária és felettese, Bártfai Béla volt államtitkár ellen – Keller László közpénzügyi államtitkár szorgalmazására – négy évvel ezelőtt, a kormányváltás után indult meg a büntetőeljárás. A Millenáris Kht. ügyvezetőjét először a kht. gazdasági tevékenysége miatt jelentette fel Mizsei Zsuzsa, akit a Medgyessy-kormány helyezett Berkecz helyére. A vizsgálatok középpontjába azok a reklámórák kerültek, amelyeket a kiállítások látogatói kaptak ajándékba. Az ügyészség azonban megszüntette az eljárást.
Ezután másik szálon folytatódott az ügy: a végkielégítés kifizetése és felvétele miatt tettek feljelentést Berkecz és Bártfai ellen. A végkielégítésről szóló megállapodást ők írták alá. A nyomozás 2002-ben kezdődött hűtlen kezelés címén.

A közgazdász asszonyt a rendőrség kétszer is az emberi méltóságot sértő vizsgálatnak vetette alá. Emiatt ügyészi vizsgálat is indult, de a vádhatóság – a tájékoztatás szerint – nem talált bizonyítékot arra, hogy a „testüregek orvosi vizsgálatát” visszaélésszerűen végeztette volna el a rendőrség.

Az ügyész a legutóbbi tárgyaláson elfogadta Bártfai védőjének, Bánáti Jánosnak az álláspontját. A vádhatóság képviselője maga is úgy látta, hogy mivel a munkaügyi bíróság jogszerűnek ítélte a végkielégítésről szóló megállapodást, azt a büntetőügyben sem kifogásolhatják. Az ügyész mindemellett csak bizonyítékok hiányában kérte a két vádlott felmentését, a bíróság azonban bűncselekmény hiányában mentette fel őket. Az ügyész háromnapi gondolkodás után most bejelentette: tudomásul veszi a döntést.
Berkecz Mária lapunknak azt mondta: szeretné elfelejteni a történteket és azt, hogy az elmúlt négy éve védekezéssel telt el, s persze azzal, hogy közben megpróbálja megőrizni fizikai és lelki egészségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.