időjárás 28°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Kettős magyar győzelem: Milák arany-, Márton ezüstérmes Rómában

Leállás a bolgár atomerőműben – a miniszter szerint veszélyben az export

MNO
2006.04.07. 15:42

A bolgár kormány energetikai és gazdasági minisztere országa két atomerőművi blokkjának 2006-ra tervezett leállítása számos kelet-európai országban lehet káros hatással az ellátásbiztonságra és a gazdaságra.

Rumen Ovcsarov a brüsszeli European Nuclear Assembly (ENA) konferencián utalt arra: a Kozloduj atomerőmű hármas és négyes blokkjának leállítása előfeltétele volt az ország Európai Unióhoz való csatlakozásának, „noha ezek a blokkok valamennyi EU-előírásnak eleget tesznek” – jelentette ki. Ovcsarov elmondta: a leállított blokkok miatt kieső villamos energiát pótolni kell, ezért Bulgária két új blokkot tervez építeni a Belene atomerőműben. A két 1000 MW teljesítményű blokk építésére tett ajánlatok értékelése jelenleg is folyik – mondta a miniszter, aki felhívta a figyelmet arra: a Bulgáriából érkező villamosenergia-export akár az igények 45-100 százalékát fedezi a környező régiókban, így a Kozloduj-3 és -4 leállítása más országokban is fenyegeti az ellátásbiztonságot. A hatblokkos erőmű első és második blokkját egyébként már korábban leállították. (Objektív Hírügynökség/RSOE)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.