MSZP közeli cégeknek kedveztek?

Tagadja a környezetvédelmi minisztérium, hogy visszaélések történtek volna a Gyurcsány Ferenc érdekeltségében álló Magyaróvári Timföld és Műkorund (Motim) Rt. környezetvédelmi engedélyei és a cégnek biztosított, a piacon évente több mint százmillió forintot érő levegőszennyezési kvóta kiutalása körül.

Magyar Nemzet
2006. 04. 20. 22:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet tegnap megírta, hogy két magánszemély – köztük a Pénzügyminisztérium egy korábbi főtanácsosa – feljelentésében ötféle bűncselekmény elkövetésének megállapítását kérte a Legfőbb Ügyészségtől az ügyben.

Emlékezetes: a feljelentők azt állították, hogy a kormány idén március 27-én hozott rendeletében indokolatlanul biztosított 16 265 egységnyi szén-dioxid-kibocsátási kvótát a kormányfő vállalkozása által privatizált Magyaróvári Timföld és Műkorund Rt.-nek. A kvótával az EU-ban a levegőszennyezést szeretnék visszaszorítani. Az a cég, amely képes csökkenteni a kibocsátását, eladhatja a felszabadult kvótát. A Motim Rt.-nek nyújtott mennyiség évente több mint százmillió forintért értékesíthető a piacon.

A környezetvédelmi tárca tegnap válaszolt a Magyar Nemzet kérdéseire. Ebben azt állítják: a Motim Rt. azért kapott ekkora kvótát, mert két olyan, már nem használt kazánt tart készenlétben, amely üzemzavar vagy karbantartási munkák esetén képes részt vállalni a mosonmagyaróvári távhőszolgáltatásban. Közismert ugyanakkor, hogy más nagyvállalatok, mint például a Mol Rt. nem jutottak kellő mennyiségű kvótához. A kibocsátási engedélyeket a kormány határozata alapján a környezetvédelmi tárca egyik szerve, az Országos Környezetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség adta ki.

Illés Zoltán, a Fidesz környezetpolitikusa lapunknak azt mondta: a környezetvédelmi minisztérium sikertörténetként adja elő a kvóták szétosztását, a valóság azonban az, hogy az eljárás igazságtalan és törvénysértő volt. – Még a látszatra sem ügyeltek. A szocialistákhoz közel álló nagyvállalatok indokolatlan mennyiségű egységet kaptak, amelyet értékesíthetnek az európai piacon – jelentette ki, indítványozva: az ügyet az EU környezetvédelmi bizottsága elé kell terjeszteni, s kérni kell a kvóták újraelosztását.
A feljelentők kifogásolták azt is, hogy a Motim Rt. csak kilencéves késéssel teljesítette a privatizáció során vállalt, másfél milliárd forintos környezeti kármentesítést, a szakhatóság mégsem érvényesítette a privatizációs eljárásban kikötött szankciókat, sőt: maga adott haladékot a cégnek. Erre a zöldtárca úgy reagált: a határidő-módosítások eredményeként magas színvonalú, a szigorodó jogszabályokat is figyelembe vevő munkát végzett a társaság. Hozzátették: a környezetvédelmi hatóságoknak hivatalosan nincs tudomásuk a privatizációs szerződések tartalmáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.