időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Aszódi: A nyugdíjasok csatlakoznak a Jó reggelt Magyarországhoz

MNO
2006.08.19. 10:31

A nyugdíjasok csatlakoznak a Fidesz Jó reggelt Magyarország című kiadványához – mondta Aszódi Pál, a Fidesz országgyűlési képviselője, az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület vezetője szombaton Budapesten. A képviselő bírálta azokat, akik arról beszélnek, hogy a nyugdíjasok is „túlfogyasztottak", ezért nekik is kell terheket viselniük.

A politikus a Fidesz nyugdíjas tagozatairól szólva sajtótájékoztatóján közölte, hogy annak tagjai „ott vannak a tereken„, aktívan kiveszik részüket az aláírás-gyűjtésből. A csatlakozást azzal indokolta: a nyugdíjasok „nagyon megtapasztalták”, hogy az országgyűlési választási kampányban „szervezett, nyílt politikai hazugság„ hangzott el.

A július 22-én Tusnádfürdőn nyilvánosságra hozott Jó reggelt Magyarország című kiáltvány céljaként Orbán Viktor pártelnök azt jelölte meg, hogy megbuktassák a Gyurcsány-csomagot, amely nem megoldja, hanem tovább súlyosbítja a meglévő gondokat. A kiáltványhoz kapcsolóan a Fidesz aláírásgyűjtést kezdett.

Aszódi Pál elmondta, hogy a Fidesz helyi nyugdíjas tagozatainak összesen 6.000 tagja van, vagyis a párt tagságának 20 százaléka. Rámutatott arra is, hogy felmérések szerint a nyugdíjas-társadalom 18 százaléka ábrándult ki a kormánykoalíció pártjaiból. Idézte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kóka János gazdasági
miniszter kijelentéseit, hogy „dübörög a gazdaság”, valamint, hogy
„több európai ország irigyel minket”. Azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy hívja meg a bennünket irigylő miniszterelnököket, és mutassa meg nekik a konvergenciapogramot, „hadd egye a sárga irigység őket„.

A képviselő bírálta a „kormánypárti kampánylapot”, illetve kormány közeli nyugdíjas vezetőket, akik arról beszélnek, hogy a nyugdíjasok is „túlfogyasztottak„, ezért nekik is kell terheket viselniük. Feltette a kérdést: miként fogyaszthatott túl a nyugdíjas-társadalom 67,3 százaléka, azok, akiknek 65.000 forint alatti a nyugdíjuk, illetve az a 900 ezer ember, akiknek nyugdíja nem éri el az 50.000 forintot? Aszódi Pál kifogásolta azokat a módosításokat is, amelyek szerint a nyugdíj mellett vállalkozó, illetve munkát vállaló
nyugdíjasok az eddigi 5 százalékos baleseti járadék helyett ősztől
15 százalékos, majd 2007-től 16 százalékos egészségügyi
hozzájárulást fizetnek, valamint jövedelmüket a nyugdíjjal együtt
adóztatják.

Mint mondta, nem felelnek meg a valóságnak azokat a kormánypárti
kijelentések, melyek szerint elsősorban a gazdagokat terheli az áfakulcs 20 százalékra történő emelése. Aszódi Pál kérdéseket is intézett Gyurcsány Ferenchez: a gazdasági, költségvetési adatok tükrében mi lesz a nyugdíjkorrekcióval, milyen nyugdíjemelés várható 2007-től, illetve lesz-e október elseje után gáz- és más közüzemiár-emelés, amiről még a parlamenti választások előtt Gyurcsány Ferenc és Kóka János mondta, hogy nem lesz, holott immár közel 30 százalékkal emelkedtek ezek a költségek.

MSZP: A nyugdíjemelést végre fogjuk hajtani

– A jövő évi januári nyugdíjemelést a törvényi előírásoknak megfelelően végre fogjuk hajtani, nem úgy, mint a Fidesz kormányzása idején, amikor elcsalta a nyugdíjasok pénzét – olvasható az MSZP reagálásban. Hozzáteszik: „A törvény azt írja elő, hogy a mindenkori nyugdíjemelést úgy kell végrehajtani, hogy az fele-fele arányban jelenítse meg a várható inflációt és az előző évi kereset növekedést. Ez így fog történni januárban.

– A nyugdíjkorrekciós programot a törvényi felhatalmazásnak megfelelően folytatjuk. A rendes januári nyugdíjemelésen túl az 50 százalékos özvegyi nyugdíjban részesülők már ebben az évben kaptak 10 százalékos emelést, így az ő nyugdíjuk 55 százalékra emelkedett, s jövőre újabb emeléssel 60 százalékra emelkedik a nyugdíjuk. Elkezdődik az értékvesztett nyugdíjak felzárkóztatása tudniillik a rendszerváltást megelőzően megállapított nyugdíjak megemelése a rendes éves nyugdíjemelésen túl a férfiaknak plusz 3 százalék, a nőknek plusz 5 százalék lesz – áll a közleményben, amelyet Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője, az Országos Idősügyi Tanács titkára írt alá. Leszögezi: „Tájékoztatom Aszódi Urat továbbá arról, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jövő hét kedden ismerteti a konvergencia programot az Idősügyi Tanács előtt. Sajnos ezen Ön már nem vehet részt, mert pártpolitikus lett, s így nem lehet tagja az Idősügyi Tanácsnak. Ennek ellenére szívesen tájékoztatom az ott elhangzottakról, ha azt
igényli!”

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.