időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Demszky: A főváros nem kivételez + Képriport

MNO
2006.08.18. 15:01

A főváros nem kivételez egyes kerületekkel a városrehabilitációs támogatások elosztásánál – hangoztatta Demszky Gábor Kőbányán Tarlós István kijelentésére reagálva. A Fidesz és a KDNP támogatását élvező független főpolgármester-jelölt ugyanakkor azt mondta: a főpolgármesternek el kell ismernie, hogy csináltak egy kirakat-kerületet, több kerületnek viszont nem adtak támogatást.

„Nem felel meg a valóságnak” az, hogy vannak a fővárosban „jó kerületek, amelyek közel állnak a főváros vezetéséhez és olyanok, amelyeket kevésbé tekint a sajátjának” – fogalmazott Demszky Gábor főpolgármester a Nyitott Városháza programsorozat kőbányai állomásán. A főváros évente átlagosan 1,4 milliárd forintot fordított városrehabilitációra, de a következő években ennél többet költ erre, mert a meglévő forrásokhoz uniós források is hozzáadódnak – mutatott rá a főpolgármester.

Mint mondta, a X. kerület azért tudott sokféle rehabilitációs projektet megvalósítani, mert a lakásprivatizációs bevételek felét befizette a főváros rehabilitációs alapjába és ebből a pénzből vissza tudtak juttatni a kerületnek. „Tarlós István kerülete, Óbuda (...) azért nem részesülhet ebből a forrásból, mert nem fizette be a lakásprivatizációs bevételeknek a felét. Ez milliárdos nagyságrendű összeg a kerületben” – tette hozzá. Demszky Gábor szerint emiatt Óbuda elesik ettől a jogosultságtól.

A főpolgármester kitért arra is, hogy az idén 417 milliárd forintból gazdálkodik a főváros. Ez azt jelenti, hogy egy fővárosi lakosra 245 ezer forint jut. Ennek nagy részét – 137 ezer forintot – működtetésre fordítják, 108 ezer forintot pedig fejlesztésre.

Tarlós István független főpolgármester-jelölt mindezekre reagálva közölte: a kerületek többsége azért fizetett be a fővárosnak kevesebbet a lakáseladásokból származó pénzből, mert a forráselosztásnál a legtöbb kerület ebből nem részesült. „Így aztán a kerületek nem igyekeztek, mert annak, hogy legyen egy kirakat-kerület, sok igazságosságát nem láttuk” – tette hozzá. „Azt kellene elismernie a főpolgármester úrnak, (...), hogy csináltak egy kirakat-kerületet, a IX.kerületet, és kétségtelen, hogy az egy SZDSZ-es, a nagyon kevés SZDSZ-es vezetésű kerületek egyike” – jegyezte meg. Ha a VI. vagy a VII. kerület részesült volna olyan „erkölcsi és anyagi” támogatásban, mint a IX. kerület, akkor ott is olyan nagyságrendű városrehabilitációt lehetett volna megvalósítani.

Tarlós István cáfolta Demszky Gábornak azt az állításást, miszerint a lakásprivatizációs bevételek milliárdos nagyságrendűek lettek volna Óbudán.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.