időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Megoldásokat kínálnak a kamatadó elkerülésére a pénzintézetek

Magyar Nemzet
2006.08.21. 08:02

A kormány megszorítócsomagjának részeként a jövő héten életbe lép a kamatadó. Ez a lépés szinte mindenkit érint, hiszen azok is fizetnek ilyen közterhet majd, akik csak minimális összeget tartanak a bankokban. Úgy is mondhatnánk: a személyi jövedelemadó levonása után megspórolt pénzt most újabb adóval sújtja a kormány. Vannak azonban olyan hosszú távú megoldások, amelyekkel a kamatadó megfizetése hónapokra vagy akár évekre is kitolható.

Ha el nem is kerülhető, de előrelátással elhalasztható a szeptember egytől bevezetendő kamatadó megfizetése. Jókora időtartamra lekötött betéttel vagy hasonló időtávra kiválasztott befektetési jegyekkel akár hónapokat, éveket és persze súlyos forintokat is nyerhetünk – állítja Cseh György, a CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója. Bár korábban arra lehetett számítani, hogy a befektetők kevésbé érdeklődnek efféle megoldások iránt, a múlt héten azt tapasztalhatták, hogy a kapuzárás előtt, az utolsó napokban felébredtek azok, akiknek hosszú távra is vannak megtakarítási lehetőségeik. Jól mutatta ezt a szóba jöhető befektetési formák iránt megugrott kereslet: a banki termékek egy részét mostanra már túljegyezték. Az új adótörvények értelmében jövő hónaptól húszszázalékos kamatadót kell fizetnünk megtakarított pénzünk után. A bankok országszerte több- tucatnyi új befektetési ötletet dolgoztak ki és kínálnak annak érdekében, hogy magukhoz vonzzák azoknak a pénzét, akik legalább ideig-óráig szeretnék elkerülni a kamatadó befizetését.

A bankok tapasztalatai szerint az átlagos ügyfelek egy-egy akció miatt vagy néhány százalékpontos haszon reményében hajlamosak arra, hogy pénzintézetet váltsanak. A szeptember elsejétől bevezetendő kamatadó arra ösztönzi a megtakarításokkal rendelkezőket, hogy hosszabb távon gondolkodjanak, és megmozdítható tőkéiket lekössék. Az egyik legkedveltebb befektetési forma a lekötött betét. Ugyanakkor ennek a megoldásnak megvan az a kockázata, hogy amennyiben lejárat előtt feltörjük, azaz felveszszük a pénzt, jóval kevesebb lesz a kamat, be kell fizetnünk az új közterhet. Sőt, azzal is számolnunk kell, hogy a betéttel csupán egyetlen lekötési időszak erejéig mentesülhetünk a kamatadó alól.

Szakemberek szerint kedvezőbb megoldás lehet a befektetési jegy, ugyanis ezzel a befektetési formával gyakorlatilag időkorlát nélkül mentesülhetünk a kamatadó alól. Az új adózási jogszabályok szerint ugyanis a 2006. szeptember elseje előtt vásárolt befektetési jegyek visszaváltása kamatadómentes, azaz akkor sem kell ezt a közterhet megfizetnünk, ha évek múlva vesszük ki a befektetési jegyből a pénzt. Ráadásul a jegyek szabadon visszaválthatók egészben vagy akár részletekben is. Így menet közben kisebb összegeket is kivehetünk, és csak az augusztus 31-e után megvásárolt jegyek visszaváltása marad kamatadó-köteles. Jól megválasztott befektetési jegyeknél az ügyfelet akkor sem érheti meglepetés, ha időközben megemelkednek a kamatok – állítják a forgalmazók. Azoknak pedig, akik kevésbé mernek kockázatot vállalni, a pénzpiaci, a likviditási vagy esetleg az ingatlanalapok között érdemes keresgélniük, míg a bátrabbak vélhetően inkább a kötvény-, a részvény- vagy a tőzsdei index mozgását követő – a BUX index – alapokba kívánnak befektetni. A pénzpiaci jelzések alapján elmondható, hogy az utóbbi napokban az ilyen megtakarítási lehetőségek iránt is megugrott az érdeklődés.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.