Hamis doktorival, szakvizsga nélkül a kormányhivatal élén

Állításával ellentétben nincs PhD-fokozata a hazai innováció csúcsszervét irányító Boda Miklósnak – derítette ki a Heti Válasz. A Kóka János gazdasági miniszter felügyelte Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnöke eddig egy Svédországban szerzett doktorival próbálta igazolni magát a tudomány világában. Hamisan.

MNO
2006. 10. 11. 11:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Boda Miklós az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett fizikusi diplomát, majd PhD-fokozatot szilárdtestfizika témában az Uppsalai Egyetemen 1971-ben” – ahogy akadémiai-tudományos körökben illik, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) elnöke is doktori címének felemlegetésével kezdi életrajzait, így a www.nkth.gov.hu-n elérhető CV-jét is – írja a Heti Válasz csütörtökön megjelenő száma.

Miután az MSZP–SZDSZ-kormány anno – ugyancsak a hivatal honlapjának szavaival – „az ország gyorsuló gazdasági növekedése érdekében elkötelezte magát egy új, hatékony innovációs rendszer kiépítése és működtetése mellett”, 2004. január elsejével létrehozta az NKTH-t, melynek felügyeletét Magyar Bálint, majd az oktatási és a gazdasági miniszter közösen, ma pedig egymagában Kóka János látja el. A koalíció két és fél éve delegálta Boda Miklóst a magyar tudomány- és innovációpolitika pénzkiadó „automatájának” élére, mi több, tisztsége mellé – egy kormányrendelet értelmében – az államtitkári juttatások teljes körét is biztosította.

Miként azonban a Heti Válasz kiderítette, a svédországi szakmai előélettel rendelkező NKTH-elnök némileg „túlmenedzselte” önmagát, vagyis mindeddig hamis adatokat közölt a doktori fokozatáról. A lap megkeresésére az Uppsalai Egyetem tanulmányi felelőse eljuttatott a Heti Válaszhoz egy tanúsítványt, melynek értelmében Boda valóban 1971 novemberében fejezte be tanulmányait a svédországi intézményben. Ugyanakkor a PhD-fokozat megszerzéséhez szükséges 160 kreditpontot (illetve négyéves képzési időt) nem teljesítette, mindössze egy 80 kredittel (és kétévnyi előtanulmánnyal) megszerezhető licenciátusa van. „Alapesetben a diákok közvetlenül jutnak el a doktori vizsgáig, de az is lehetséges, hogy – afféle köztes fokozatként – licenciátusvizsgát tesznek” – a svéd felsőoktatási rendszerről szóló tájékoztató anyagok ezekkel a szavakkal foglalják össze a PhD és a Boda-féle végzettség közti különbséget.

A hazai tudományos élet szereplői között jó ideje pletykaként terjed, hogy valami nincs rendjén Boda doktorátusa körül, ám az NKTH kommunikációs vezetője, Balla Gergely még egy hónapja is azt állította, hogy a hivatal első embere „külföldön szerzett tudományos fokozattal rendelkezik”. Igaz, hozzátette, hogy „az elnök kinevezéséhez egyébként nem feltétel a PhD-fokozat”. A Népszabadság korábbi felvetésére, mely szerint Boda legitimitása is megkérdőjelezhető, hiszen az államtitkárok számára előírt közigazgatási szakvizsgával sem rendelkezik, a kommunikációs vezető a Heti Válasznak úgy reagált: korábban Magyar Bálint oktatási miniszter nem írta elő a szakvizsgát az elnöknek. Mára tehát bizonyossá vált: a kormány számára annyira fontos az NKTH-vezető személye, hogy az államtitkári juttatások mellé nem követeli meg tőle a szakmai hiányosságok pótlását, Boda számára pedig annyira fontos a tudományos presztízs, hogy nem létező PhD-jével vezeti fel önéletrajzait.

Ám Boda Miklóst mindeddig nem érte el a végzet. Annak ellenére sem, hogy az elmúlt egy évben egymást érték az NKTH-t széles körben is ismertté tevő botrányok. 2005 decemberében például a hivatal illetlenül szűkös, kétnapos (majd a nyilvánosság nyomására meghosszabbított) határidővel hirdette meg az influenza A-vírus okozta pandémia elleni védekezés K+F feladatai című, kétmilliárd forintos pályázatot – csak azért, hogy „pénzügyileg alátámassza” a kormány madárinfluenza elleni harcát. A Heti Válasz ez év elején az NKTH protekcionista jellegű pályáztatási gyakorlatát tárta fel, egyebek mellett azt kifogásolva, hogy az innovációs alap 2005-re szánt 47 milliárdjának közel felére csak december elseje után, sebtiben vállalt kötelezettséget a Boda-adminisztráció. Ennek kapcsán az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Magyar Köztársaság 2005. évi költségvetése végrehajtásának ellenőrzéséről szóló, augusztusi jelentésében rosszallóan jegyzi meg: „az év utolsó hónapjára tolódó jelentős arányú kifizetések a pályázati döntések elhúzódásával hozhatók összefüggésbe”. A számvevők igyekeztek egyértelművé tenni, hogy Boda költségvetési beszámolója szerintük a hivatal „vagyoni, pénzügyi helyzetét nem megbízható módon mutatta, az abban feltüntetett adatok nem a valós képet tükrözték”. Az NKTH a külső „támadások” után kommunikációs ellencsapást indított, melyet a kutatás-fejlesztésre fordított összegek látványosnak tetsző növekedésére alapozott.
Az ÁSZ is kifogásolta, hogy a hivatal közel 330 millió forintot hagyott jóvá olyan pályázatokra (Magyar színházak műsoradatainak, forrásainak elemzése; A tradíció folytonosságának és az életmű egységének kérdése Nietzsche, Lukács és Heidegger munkásságában; Európa és Magyarország a középkori zenetörténetben stb.), amelyek távol esnek a jogszabályba foglalt céltól, a magyar gazdaság versenyképességének és innovációs teljesítményének javításától.

Ugyancsak megütközést keltett, hogy tavaly év végén az NKTH kirekesztette a – szakmai előzsűrizésen a legmagasabb pontszámot elérő – Richter Gedeon Rt.-t az Asbóth Oszkárról elnevezett innovációs program győztesei közül. 1,4 milliárd forintot nyert viszont egy olyan konzorcium, illetve projekt, melynek vezetője az a Szabó Csaba, aki a tavaszi választások után több fórumon bírálta a hazai tudományos élet megmerevedett intézményrendszerét.

A „merev” intézményrendszer képviselői viszont akkor rendültek meg, amikor kiderült, hogy az NKTH-s győzelem utáni napokban a Szabó-féle konzorcium zászlóshajóját, a ComGenex Rt.-t felvásárolta egy amerikai érdekeltségű cég, az Albany Molecular Research Inc. Az NKTH kommunikációs illetékese cáfolta, hogy az Amerikából haza-, azóta pedig visszatért gyógyszerész-kutató itthoni felléptetése (a Magyar Tudományos Akadémia elleni harc jegyében) Boda Miklós nevéhez fűződött volna, hiszen a kormány Tudomány- és Technológiapolitikai Tanácsadó Testületének tavalyi munkavacsorájára szerinte Magyar Bálint invitálta a fiatal kutatót. Kóka János gazdasági miniszter viszont az idén tavasszal az ATV élő adásában még azt állította: ő maga hívta meg a szeánszra Szabót. Boda Miklós tehát ez esetben is moshatja kezeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.