A Honvédelmi Minisztériumot is elérte a Siemens-panama

A Honvédelmi Minisztérium alkalmazottai is érintettek a Siemens óriásvállalat múlt héten kirobbant csúszópénz-botrányában. A vádirat elkészült. A cég által gyártott márkájú műszaki cikkek és némi készpénz elég volt ahhoz, hogy a német cég olyan információkhoz jusson, melyek birtokában eséllyel pályázhatott a magyar honvédségi laktanya-felújítási programra.

MNO
2006. 11. 23. 13:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádirat már elkészült és az érintettek tárgyalásra várnak abban az ügyben, amelyben a Siemens egyik volt magyarországi ágazati igazgatója is érintett. A Pest Megyei Főügyészségen megerősítették, hogy öt ember ellen emeltek vádat, s némelyikükre akár több éves börtönbüntetés is kiszabható elvben, hiszen a vesztegetés minősített esetéről van szó.

A hivatalos dokumentumok úgy írják le az esetet, hogy az ágazati igazgató a Honvédelmi Minisztérium két közalkalmazottjával került kapcsolatba. Siemens márkájú műszaki cikkek cseréltek gazdát és némi készpénz is, igaz, állítólag kevesebb, mint amiben a nyomozati adatok alapján a felek megegyeztek. Az eredeti összeget ugyanis az elnyerendő beruházások százalékában határozták volna meg, és ez több tízmillió forint is lehetett volna.

Az ellentételezés számos olyan információ volt, amely lehetővé tette, hogy a Siemens adja be a legjobb pályázatot a honvédségi laktanya-felújítási programra, de vélhetően ide köthető egyes katonai, híradástechnikai rendszerek kiépítése és néhány kábelfelújítási munka is. Az ügybe belekeveredett a nemzetközi cég két debreceni alvállalkozója is, akik a hatóság szerint szintén részesedést fizettek az elnyert munkákért.

A történet egyébként évekkel ezelőtt kezdődött. A lebukáshoz a tényleges lökést egy névtelen feljelentés adta, de úgy tudni, addigra már a katonai titkosszolgálatok felfigyeltek arra, hogy egy Siemens-vezető úgymond túlzottan jó viszonyt ápol a minisztérium civil munkatársaival. Ennek egyébként volt alapja, mert a volt ágazati igazgató előbb külföldön, majd Magyarországon folytatott felsőfokú katonai műszaki tanulmányokat és korábban a vezérkarnál dolgozott. A Krónika megtudta, hogy valamennyi érintett szabadlábon védekezik.

A Siemens cég kommunikációs vezetője nem kívánta kommentálni az ügyet a bírósági döntésig. Farkas Szilvia ugyanakkor hozzátette, hogy az ártatlanság vélelme munkatársukat is megilleti.

Magyar Nemzet, radio.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.