időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Felgyújtottak egy házat Olaszliszkán – Egy másikba belőttek?

MNO
2006.12.14. 15:06

Vélhetően szándékos gyújtogatás miatt gyulladt ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán egy lakóház – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője csütörtökön az MTI-vel; a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának tájékoztatása szerint a tűz egy lakatlan épületben keletkezett. A Roma Sajtóközpont szerint egy másik házba pedig belőttek ismeretlenek.

Egy ház kigyulladt
Rétközi Ferenc, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője elmondta: Olaszliszkán, a Dankó Pista úton lévő ház egyik szobája gyulladt ki. Személyi sérülés nem történt, és az anyagi kár sem jelentős.

A megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának tájékoztatása szerint a tűz eddig tisztázatlan körülmények között, egy lakatlan épületben keletkezett. A lángokat a szomszédok megfékezték, mielőtt a tűzoltók a helyszínre érkeztek volna – tették hozzá. A rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja az ügyet.

Egy másikba pedig belőttek?
Csütörtök hajnalban valamilyen éghető anyagot dobtak be Olaszliszkán az egyik roma család házába, egy másik házba pedig légpuskával belőttek – közölte Fercsák László, a helyi roma önkormányzat elnöke a Roma Sajtóközponttal. A kigyulladt házban nem volt senki, a másik házban pedig nem talált el senkit a lövedék. Mindkét esett a romák lakta Dankó utcában történt. Fercsák László azt is elmondta: körülbelül öt napja valakik rendszeresen dobálják be kővel a romák házainak ablakait és a lakók naponta kapnak fenyegető telefonokat. A dobálásokról értesítették a sárospataki rendőröket is, akik egy járőrautóval kimentek a helyszínre, de az ő gépkocsijuk ablakát is bedobták. Nagy János sárospataki rendőrkapitány a Fercsák László által elmondottak közül csak a gyújtogatást ismerte el, ami szándékosan történt, egy heverő gyulladt ki és rongálás miatt eljárást kezdeményeznek.

A kiégett ház tulajdonosa elmondta: nincs biztosítása és a nyolc gyerekes család azért nem aludt otthon, mert már napok óta rettegnek. Azt is közölte a Sajtóközponttal, hogy az olaszliszkai romák napok óta úgy töltik az éjszakákat, hogy a férfiak az utcán „strázsálnak”, az asszonyok és a gyerekek pedig egy-egy házban – minden éjjel másikban – együtt alszanak.


(MTI, Roma Sajtóközpont)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.