Jogerősen felmentették Varga Tamást

MNO
2006. 12. 14. 15:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felmentette a Nógrád Megyei Bíróság csütörtökön Varga Tamást, a Fidesz egykori gazdasági tanácsadóját a Dunaferr-részvények 1997-es értékesítése miatti büntetőperben; az ítélet jogerős – tájékoztatta az MTI-t Barsi József, a megyei bíróság szóvivője. Varga Tamást az ellene folytatólagosan, különösen nagy értékre elkövetett orgazdaság bűntette miatt emelt vád alól bizonyítottság hiányában, míg a magánokirat-hamisítás vétsége miatt emelt vád alól bűncselekmény hiányában mentette fel a bíróság. Az ügyészség a lefolytatott bizonyítási eljárás adatai alapján mindkét vádpontban bizonyítottsághiányos felmentésre tett indítványt. A Nógrád Megyei Bíróság jogerős ítéletével hatályon kívül helyezte a korábbi alapítéleteket.

Varga Tamást tavaly, hatéves bujkálás után fogták el Hollandiában. A volt üzletember nyári, bíróságon tett vallomásában hangsúlyozta: ő, illetve az általa vezetett cég mindvégig abban a tudatban járt el, hogy a dunaújvárosi önkormányzat megbízásából értékesíti a 100 millió forint névértékű Dunaferr-részvénypakettet, és nem sejthette, hogy a részvények ellenértékét a polgármesteri hivatal pénzügyi irodájának vezetője akarja elsikkasztani. Az ügy későbbi elsőrendű vádlottja Kaszás Gábor pénzügyi irodavezető lett.

A Dunaferr-részvények értékesítéséről 1997 elején írták alá a szerződést, a Dunaferr Rt. a névérték 30 százalékáért, 30 millió forintért vásárolt volna meg egy 100 millió forint értékű pakettet. Az összeg átutalására már nem került sor, mivel megindult a rendőrségi eljárás. A részvények hiánytalanul megvoltak a Varga Tamás vezette IFC Kft. irodai széfjében, így kár nem keletkezett.

Varga Tamást 1999-ben elsőfokon 2 év 6 hónapra ítélte a Dunaújvárosi Bíróság, a Fejér Megyei Bíróság 2002-ben helybenhagyta a városi bíróság – Varga Tamás távollétében meghozott – ítéletét. A perújítást Varga Tamás védője indítványozta, a Fővárosi Bíróság az elsőfokú eljárás lefolytatására a Nógrád Megyei Bíróságot jelölte ki, egyúttal a kiszabott szabadságvesztés végrehajtását felfüggesztették.

Varga Tamás ellen csempészet és milliárdos nagyságrendű áfacsalás miatt más bíróságokon több eljárás folyik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.