időjárás 11°C Helga 2022. október 3.
logo

A magyar-orosz „titkos viszonyról” faggatták Orbánt a jubileumi EU-csúcson

MNO
2007.03.25. 21:26

Az Európai Unió állam- és kormányfői (köztük Gyurcsány Ferenc) vasárnap elfogadták a berlini nyilatkozatot. A dokumentum nem foglalkozik a bővítés további menetével. XVI. Benedek pápa bírálta, hogy a nyilatkozat nem tesz említést a keresztény gyökerekről. Tekintélyes értelmiségiek egy csoportja szerint nincs mit ünnepelni. Orbán Viktor a Nabucco-projektre is kitért a dokumentumot kudarcnak ítélő nyilatkozatában. <br/> <br/><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=403355&rvt=3" target = "_blank">&#8226; Gyurcsány szerint sikeres volt az EU-csúcs</a><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=403305&rvt=105" target = "_blank">&#8226; Kereszténység, kisebbségvédelem: Orbán hiányolja a berlini nyilatkozatból</a><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=403108&rvt=105" target = "_blank">&#8226; Európa 50 éves: Hans-Gert Pöttering írása</a><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=403443&rvt=105" target = "_blank">&#8226; Barroso kármentése Berlinben: Erős intézmények kellenek</a><br>

Az egykori fegyvertárból lett Német Történeti Múzeumban írták alá vasárnap a tagországok vezetői – köztük Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök – jelenlétében az EU soros elnöki tisztét betöltő Angela Merkel német kancellár, valamint az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Durao Barroso és az Európai Parlament részéről Hans-Gert Pöttering elnök az unió elődjét alapító Római Szerződés 50. évfordulójának napján született dokumentumot. Az 50. évfordulóra rendezett ünnepség záróaktusa egy díszebéd volt, amelyet Merkel az immár 27 tagúvá vált szervezet állam- és kormányfőinek tiszteletére adott.

A történelminek minősített nyilatkozat számos kompromisszumot tükröz. Nem beszél az alkotmányról, ehelyett az Európai Unió számára egy megújított, közös alapot sürget. Nem foglalkozik a bővítés további menetével, ehelyett az unió nyitottságának fenntartása mellett emel szót. Az alapítás óta eltelt ötven évre visszatekintve a dokumentum hangsúlyozza az európai egyesülés szerepét a béke és a jólét megteremtésében, a demokrácia és a jogállamiság megszilárdításában. Kiemeli annak jelentőségét, hogy végérvényesen megszűnt Európa természetellenes megosztottsága, s ezért köszönetet mond Kelet- és Közép-Európa szabadságszerető erőinek.

A berlini nyilatkozat az unió meghatározó értékei és legfőbb törekvései között említi a békét és a szabadságot, a demokráciát, a kölcsönös tiszteletet és felelősséget, továbbá a biztonságot, az egyenjogúságot és az igazságot, valamint toleranciát és a szolidaritást.

Hangsúlyozza, hogy az EU a tagállamok egyenjogúságán és szolidaritásán alapszik, tiszteletben tartva az egyes tagországok önállóságát és hagyományait. Mindehhez hozzáteszi, hogy a nyelvek, a kultúrák és a régiók sokszínűsége, valamint a határok nyitottsága gazdagítja az uniót.

A huszonhét tagú szervezet előtt álló legnagyobb kihívások kapcsán a dokumentum hangsúlyozza, hogy azok túllépnek a nemzeti határokon, s e kihívásokra az unió csakis együttesen adhatja meg a választ. A legfőbb kihívások között említi a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás biztosítását, a terrorizmus és a szervezett bűnözés, továbbá az illegális bevándorlás elleni harcot. Hangsúlyozza továbbá az alapvető emberi, illetve szabadságjogok védelmét, s rámutat: a fajüldözés és az idegenellenesség soha többé nem kaphat esélyt.

A berlini nyilatkozat síkraszáll a nemzetközi konfliktusok békés megoldása, a szegénység, az éhezés és a járványok leküzdése mellett, hangsúlyozva, hogy az EU a jövőben mindebben vezető szerepet kíván betölteni. Közös cselekvést sürget a dokumentum az energiapolitika és a környezetvédelem területén, kiemelve a klímaváltozás globális fenyegetésével szembeni közös fellépés szükségességét.

XVI. Benedek : lemaradtak a keresztény gyökerek

A pápa bírálta, hogy a nyilatkozatban nem tesznek említést Istenről és a keresztény gyökerekről. Az európai születésnapon XVI. Benedek pápa a Rómában tanácskozó európai püspököket fogadta, és mintegy útmutatást adott a holnap Európájának, mindenekelőtt egészséges egyensúlyt szorgalmazva gazdaság és társadalom között.

Az egyházfő úgy fogalmazott: az európai versenyképesség hangoztatásával egy időben a hátrányos helyzetű lakosokra is oda kell figyelni, ahogyan kontinensünk demográfiai helyzetére is. A rohamos népességcsökkenés oda vezethet, hogy Európa kitörli magát a történelemből. Az egyre kevesebb gyermek, az egyre individualistább kultúra talán arra utal, hogy az európaiak nem bíznak a jövőben, ezért nem ügyelnek a környezetvédelemre sem – jegyezte meg a pápa, aki hozzátette: értékek és kereszténység nélkül Európa nem Istent, saját magát tagadja meg.

XVI. Benedek a keresztényekhez fordult: aktív szerepet vállaljanak az európai közéletben, és ha az alapvető emberi jogok védelméről van szó, lelkiismeretük szerint döntsenek – mondta az egyházfő, aki az abortuszra, az eutanáziára utalt. Európa legyen realista és ne cinikus, legyen ideálokban gazdag és szabad az illúzióktól – fogalmazott a pápa.

Hoppon maradtak a kis tagállamok

A Magyar Rádió tudósítója úgy értesült, hogy az okmányból hiányoznak a kis tagországok teljes egyenjogúságára vonatkozó utalások, amelyekhez a lengyelek és a csehek ragaszkodtak. A dokumentum kisebbségvédelemről nem beszél, külön foglalkozik viszont a kis nyelvek, kultúrák sokféleségének meghatározó szerepével, ami magyar szempontból fontos. Mindeközben kritikus levelet írt az ötvenedik évfordulóját ünneplő Európai Unió vezető politikusainak tekintélyes értelmiségiek egy csoportja, akik szerint nincs mit ünnepelni.

Orbán: Magyarország elveszítette szavahihetőségét

Orbán Viktor az Európai Parlament legnagyobb frakcióját alkotó Európai Néppárt (EPP) alelnökeként az EPP külön ünnepi ülésén is részt vett Berlinben. Az ellenzéki politikus elmondta, hogy a konzervatív pártok egységesebb fellépést tartanak szükségesnek a munkahelyteremtés, a demográfiai probléma megoldása, a közös bevándorlási-, valamint a közös energiapolitika kialakítása érdekében. A Fidesz elnöke korábban úgy nyilatkozott: kudarcnak tekinti a berlini nyilatkozatot, amelyből hiányolja Európa zsidó-keresztény kulturális gyökereinek és a kisebbségvédelemnek az említését.

Orbán rámutatott arra is, hogy szerinte a magyar kormány Oroszországgal szövetkezik. A Lánchíd Rádiónak adott interjújában azt mondta: az unió titkos viszonyt sejt a két ország között, s többen kérdezték őt erről. Úgy véli, a kormány nem az Európai Unió támogatásával felépítendő Nabucco gázvezeték mellett áll, hanem más szempontokat részesít előnyben. Orbán Viktor pedig kulcsfontosságúnak tartja a Nabucco gázvezeték megépülését, mert azzal hazánk megszabadulhatna az orosz függőségtől. Szerinte még soha nem volt ilyen rossz Magyarország megítélése az unióban, mint most.
-Mindannyian, akik magyarként vagyunk itt, pontosan tudjuk, hogy ilyen mélyen a megítélésünk az Európai Unióban még nem volt, mint most. Egy szavahihetetlen, komolyan nem vehető, külön játszmákat folytató, legitimációs válsággal küzdő kormányzatként tekintenek Magyarországra, amely elveszítette szavahihetőségét. Olyan állam vagyunk, amelynek nem nagyon lehet adni a szavára, a belpolitikai eseményekből is ezt szűrik le, valamint az oroszokkal való kétes játékok is ezekre a következtetésekre sarkallják az embereket – fogalmazott Orbán Viktor.

Gál J. és Dávid elégedett

Az európai szocialisták az európai szociális modell megújítását, új életre keltését, és az unió bővítésének folytatását sürgették. Ezen a tanácskozáson Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is részt vett. Előzőleg a magyar diplomácia számára sikernek minősítette a berlini uniós nyilatkozat szövegét Gál J. Zoltán, a kormányfő kabinetfőnöke. A politikus azt mondta, hogy a végleges szövegben szinte teljesen megjelenik az előzetes tárgyalásokon képviselt magyar álláspont.

Az együttműködés és a béke megteremtését nevezte az Európai Unió legnagyobb sikerének az MDF elnöke. Az Európai Néppárt ünnepi berlini kongresszusa után Dávid Ibolya az elmúlt ötven év legnagyobb tanulságának azt nevezte, hogy nincsenek ellenségeskedésekre ítélt pártok, népek és nemzetek, hanem csakis egymásra utaltak vannak Európában.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.