időjárás 11°C Helga 2022. október 3.
logo

Rogán: Fantomvárossá válhat a minisztériumok nélkül a Belváros

MNO
2007.03.26. 11:26

Az V. kerületi polgármester nem szeretné, ha a Belváros szellemvárossá válna azt követően, hogy a minisztériumok a kormányzati negyedbe költöznek. Rogán Antal a közölte: az ügyben tárgyalni kíván a kormánnyal, amelynek be kell fizetnie az elmaradt közterület-használati díjakat is.

„A kormányzati negyedről szóló kormánydöntés azt jelenti, hogy a kormány kiüríti a Belvárost„ – fogalmazott a fideszes városvezető, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a történelmi épületek kiürítése húsz belvárosi ingatlant, összesen 211 ezer négyzetméter „irodafelületet” jelent. Fantomváros alakulhat ki a mai Belváros egy jelentős részén – figyelmeztetett a kiköltöztetés veszélyeire.

Ez városfejlesztési kérdés is – hangoztatta Rogán, jelezve: az önkormányzat szeretne szerephez jutni az ingatlanok jövőjével kapcsolatban. Közölte, arra kéri a kormányt, jelölje ki azt a kormánytagot, akivel polgármesterként tárgyalóasztalhoz ülhet és akitől megismerheti a kiürülő történelmi épületekkel kapcsolatos elképzeléseket. Ha még nincsenek ilyen elképzelések, akkor ezeket közös erővel, még az ingatlanok eladása előtt ki kell alakítani – fűzte hozzá.

Kitért arra is, hogy a kormánynak az értékesítés előtt meg kell állapodnia az önkormányzattal a közterület-használat elmaradt díjairól, amelyet több száz millió forintra becsült. Mint mondta, addig nem tudnak hozzájárulni az ingatlanok értékesítéséhez, amíg ezeket a vitás kérdéseket nem rendezték. Hozzátette: egyelőre nem kíván változtatási tilalmat elrendelni.

Rogán Antal szerint a kiürülő kormányzati ingatlanok ügyében két út lehetséges. Az egyik, amikor a kormány és az önkormányzat közösen alakítja ki az elképzeléseit, míg a másik az, hogy a kerület elővásárlási jogával él, és magántőkét von be fejlesztési terveihez.

Bánki Erik, az országgyűlés idegenforgalmi bizottságának fideszes tagja közölte, a szakbizottság elé hívja majd a kormány képviselőit, hogy a képviselők megismerhessék a kormányzat ingatlanhasznosítási elképzeléseit.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.