időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

Sólyom-Papuliasz: figyelni kell az új balkáni tagállamokra

MNO
2007.03.27. 15:06

Sólyom László köztársasági elnök ma görög kollégájával, Karolosz Papuliasszal találkozott, aki a magyar államfő meghívására érkezett háromnapos, hivatalos magyarországi látogatásra. A felek szerint a két ország politikai kapcsolatai kiválóak, a gazdasági kapcsolatokat azonban erősíteni kell.

Magyarországon harminc görög kisebbségi önkormányzat működik, tehát az itt élő görögök kulturális autonómiát élveznek – mondta Sólyom László köztársasági elnök, miután megbeszélést folytatott a Görög Köztársaság elnökével a Sándor-palotában. A magyar államfő kiemelte: Magyarország és Görögország között a politikai kapcsolatok kiválóak. Elmondta, hogy görög kollégájával részletesen tárgyaltak az Európai Unió jövőjéről, valamint a bővítés kérdéseiről.

Hozzátette: egyetértettek abban, hogy Románia és Bulgária uniós csatlakozása után is figyelni kell a két ország felkészültségét. A felek remélik, hogy Horvátország minél hamarabb az EU tagja lesz, és a feltételek teljesítése esetén Törökország tagságát is támogatják és a nyugat-balkáni országok tagságát is kívánatosnak tartják. Sólyom és vendége sürgették a koszovói kérdés megoldását. A köztársasági elnök elmondta, megbeszélésük során tárgyaltak a környezetvédelemről. Közölte, a görög elnök is úgy nyilatkozott, szeretne a zöld elnökök kezdeményezéséhez csatlakozni.

Karolosz Papuliasz, aki a magyar államfő meghívására érkezett háromnapos, hivatalos magyarországi látogatásra, elmondta: szerinte Magyarország és Görögország gazdasági kapcsolatait még erősíteni kell. A görög köztársasági elnök nyilatkozata végén meghívta magyar kollégáját Görögországba.

Karolosz Papuliasz a továbbiakban politikusokkal találkozik, többek közt Szili Katalinnal, Demszky Gáborral és több párt országgyűlési frakciójának vezetőjével is.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.