Közpénzek közelében a főúttörő

A megszűnőben lévő Magyar Úttörők Szövetségének több vezetője &#8211; köztük a hűtlen kezelés miatt nem jogerősen másfél évi felfüggesztett börtönre ítélt Rácz Péter és élettársa, Butor Klára, az MSZP pártigazgatója &#8211; alapítványt hívott életre az ifjúsági támogatások megszerzésére, ahhoz kapcsolódó programok végrehajtására &#8211; tudta meg lapunk. A szervezet képviselői nemrég Gyurcsány Ferenccel is tárgyaltak. <br/><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=407520&rvt=2" target = "_blank">&#8226; Az új arisztokrácia úttörőinek is a közpénzekre fáj a foguk?</a><br>

Magyar Nemzet
2007. 04. 19. 22:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy azt gondoltuk is, a Magyar Nemzet nyomozásba kezdett a Színtér Alapítvány és a Grund Klubhálózat ügyében. A kérdések sorában egyrészt firtatják az úttörőszövetséggel való kapcsolatot, az esetleges személyi átfedéseket, valamint azt, hogy állami pénzekre pályázott-e a Színtér Alapítvány. Azt javasoljuk, hogy a nyilatkozatok elől lépjetek el – írta a vezetőségi tagoknak két alapító, Rácz Péter, az úttörőszövetség ügyvezető elnöke és Nagy Nóra volt MSZP-s képviselő. Az elektronikus körlevél lapunkhoz is eljutott. Ráczék támpontokat is nyújtottak az „ellépéshez”. – Ami az egyéni szerepvállalásokat illeti, az bizonyára kezelhető válasz, miszerint az úttörőszövetséggel megszűnt (már akinél egyáltalán volt korábban ilyen) a közvetlen kapcsolat, azonban a gyerekekért és fiatalokért érzett felelősség megmaradt, ezért gondolták az alapítvány munkájában részt vevő magánszemélyek, hogy önkéntes munkában szívesen tesznek valamit a felnövekvő korosztályért – fogalmazták meg a segédletben.

Mindennek előzménye, hogy megtudtuk: a javarészt egykori úttörőszövetségi vezetőkből verbuválódott alapítvány a Grund Klubhálózattal együtt a közelmúltban azért jött létre, hogy a múltja és a hozzá kötődő gyanús ügyletek miatt nehezen vállalható szövetség helyett legyen olyan szervezet, amely indulhat az ifjúságnevelésre adható állami támogatások elnyeréséért. Információink szerint az egyik fő forrást a kormány most induló Legyen jobb a gyerekeknek! elnevezésű új programja biztosítja majd. Arról is értesültünk, hogy a témában két hete szűk körű megbeszélést is tartottak az MSZP Vérmező utcai irodájában, amelyen részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök, Juhász Ferenc elnökhelyettes, Rácz Péter, Nagy Nóra és Butor Klára, a szocialisták pártigazgatója is.

Rónai Judit, az MSZP sajtófőnöke megkeresésünkre kijelentette: Gyurcsány Ferencnek nincsen mondanivalója a találkozóról. Kérdésünkre, hogy milyen tervei vannak a miniszterelnöknek Rácz Péterrel, és rá kívánja-e bízni a kormány ifjúságpolitikája megvalósításának egy szeletét, Gyurcsány sajtófőnökén keresztül ezt üzente: személyi javaslatait mindig időben teszi meg.

Butor Klárától, a Színtér Alapítvány kuratóriumi elnökétől – aki egyébként szocialista informátoraink szerint Rácz Péter élettársa – megtudtuk, a Fővárosi Bíróság már bejegyezte a szervezetet, de a munka még csak most kezdődik, jelenleg a konkrét programok és elképzelések egyeztetése zajlik. – Az alapítvány a megalakulása óta még nem nyújtott be pályázatot, s ilyen jellegű bevétele sem keletkezett – nyilatkozta Butor, aki másik állásában az MSZP pártigazgatója, korábban pedig az úttörőszövetség programigazgatója volt. Hozzátette: ha megkezdik működésüket, természetesen pályáznak majd a különféle állami programokra.
Helyet foglalt a Színtér Alapítvány vezetőségében Nyíregyháza szocialista alpolgármestere, a Magyar Úttörőszövetség ügyvivő testületének volt tagja, valamint a szövetség egy másik egykori tisztségviselője, Kovács Csaba.

A Grund Klubhálózat vezetője információink szerint Nagy Nóra (ő Nyakó István MSZP-s szóvivő felesége). Nagy az egyesületről elmondta, azt magánszemélyek alapították azzal a céllal, hogy segítse a gyermekek és fiatalok közösségeinek szerveződését, mindennel foglalkozik, ami a gyerekeket érinti, érintheti. – A klubhálózat nem kapott feladatot a kormánytól semmilyen területre vonatkozóan, így az ifjúságpolitikája megvalósítására sem – közölte Nagy Nóra, megjegyezve, „örül”, hogy érdeklődünk az egyesület után. Hozzátette: „Biztos kicsi a világ, sok a közös ismerős, hogy már tud rólunk, hiszen még nem csináltunk semmilyen nyilvános rendezvényt, programot, így a sajtó képviselői sem kaptak még tájékoztatást.”

Török László

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.