időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Demográfiai kihívásokkal küzd az unió

MNO
2007.05.14. 12:56

Az Európai Bizottság közleményben szorgalmazza a nemzedékek közötti szolidaritást annak érdekében, hogy a demográfiai kihívással szemben segítse a tagállamokat. A közlemény azt vizsgálja, az európai polgárok hogyan valósíthatnak meg jobb munka-élet egyensúlyt, és az állam hogyan támogathatná a családokat annak érdekében, hogy kívánságuk szerint több gyermeket vállaljanak.

A felmérések azt mutatják, hogy európai családok kevesebb gyermeket vállalnak, mint amennyit szeretnének.
– Európában túl sok férfi és főleg nő nehéz döntés elé kényszerül: család vagy karrier. Olyan körülményeket kell teremtenünk, hogy az embereknek mindkettőben részük lehessen – mondta Vladimír Spidla munkaügyi, társadalmi és esélyegyenlőségi biztos. – A nők továbbra is vállalják a felelősség oroszlánrészét, így hacsak nem helyezünk fokozottabb hangsúlyt a nemek egyenlőségére és az esélyegyenlőségre, az alacsony születési arány nem fog változni.

A családi élet és a munkahely közötti egyensúly megteremtése érdekében a közlemény három olyan területet nevez meg, ahol a tagországok és a civil társadalom, valamint az EU fontos szerephez juthat: pénzügyi támogatás a növekvő család költségeinek fedezésére, minőségi szolgáltatások úgy a gyermekek, mint az idősebbek részére, rugalmas munkaidő.

A közlemény feltárja a tagállamok családpolitikája közötti különbségeket. A háromévesnél kisebb gyermekek bölcsődei ellátásának támogatása a németországi 8 és a csehországi 2 százaléktól a holland 36 és a svéd 22 százalékig terjed. A társadalmi költség a családok és gyermekek esetében szintén változó: a déli államokban a család ellátását sokkal inkább annak tagjaira bízzák.

Egyértelmű, hogy általában magasabb a születési arány azokban az államokban, ahol a családbarát politika egyenlő esélyeket kínál alkalmazáskor; egyenlő fizetést kínál, szükség esetén szabadnapot ad férfinak, nőnek egyaránt.

A közlemény vázolja, hogy a Családért Európai Szövetség hogyan működne a tudás- és tapasztalatcsere platformjaként. Első lépésként júniusban létrehoznának egy magas szintű bizottságot a kormány demográfiai szakértőiből.

Különösen lényeges a családok pótlólagos támogatása a munkavégzés és a családi élet eredményesebb összehangolása által. Az Európai Társadalmi Alap (ESF) támogatási lehetőségeket kínál munkahelykeresésre képzések által vagy egyszerűen a gyermekek jobb bölcsődei ellátása révén. A lisszaboni célok megvalósításához kulcsfontosságú a megfelelő családi ellátás és karrierlehetőség biztosítása.

(euractiv.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.