időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Horváth: Közterületen betiltaná a kormány a dohányzást

MNO
2007.05.30. 14:16

A kormány betiltaná a nyilvános, zárt helyeken a dohányzást; Magyarország ezt az álláspontot fogja képviselni az Európai Bizottság egészségügyi miniszteri találkozóján Brüsszelben - mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. Itt elhangzott az is, hogy Gyurcsány Ferenc csütörtökön és pénteken Görögországban tesz látogatást.

A dohányzás nyilvános, zárt helyeken való betiltásával Magyarország a brüsszeli bizottság Dohányfüstmentes Európáért Zöld Könyvéhez kíván csatlakozni, amelynek célja, hogy drasztikusan visszaszorítsa a dohányzást és korlátozza azon nyilvános helyek számát, ahol rá lehet gyújtani – jelentette ki Horváth Ágnes egészségügyi miniszter. Mint az a mai kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott, 2009-től kívánják érezhető módon visszaszorítani a nyilvános zárt helyeken történő dohányzást.

Széles körű társadalmi egyeztetésre, megbeszélésre van szükség a tilalom bevezetése előtt – tette hozzá Horváth. A tárcavezető egy 2005-ben készült felmérést ismertetve elmondta: a lakosság többsége is helyesli a teljes tilalmat a zárt helyeken egy bizonyos átmeneti idő után. A dohányzás okozta megbetegedések és halálesetek száma nő, tüdőrákban 2005-ben nyolcezren haltak meg – ismertette az egészségügyi miniszter.

Gyurcsány a pánhellén szocialistákkal is tárgyal Hellászban

A kormányszóvivői tájékoztatón ezen kívül elhangzott, hogy Gyurcsány Ferenc csütörtökön és pénteken Görögországban tesz látogatást. Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára elmondta: a miniszterelnök felszólal a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (Institute of International Finance, IIF) éves közgyűlésén, valamint találkozik görög kollégájával, Kosztasz Karamanlisszal.

Az államtitkára szólt arról is, hogy Gyurcsány találkozik Jeórjiosz Papandreuval, a Szocialista Internacionálé elnökével, a Pánhellén Szocialista Mozgalom (Paszok) elnökével, illetve üzletemberekkel. A miniszterelnök csütörtökön indul a Malév menetrendszerinti járatával és pénteken találkozik görög partnerével, aznap szólal fel a nemzetközi befektetési konferencián is – tette hozzá Gál J. Zoltán.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.